Seccions i projectes

divendres, 28 de novembre del 2014

Voluntaris pel seguiment d'amfibis!

Busquem voluntaris pel projecte d'estudi i seguiment d'amfibis a Salt. Voluntariat i pràctiques en empresa de la universitat. No dubtis en demanar més informació!




dilluns, 24 de novembre del 2014

Primera jornada d'anellament a les menjadores de Salt (23/11/2014).

El passat diumenge dia 23 de novembre vam fer la primera jornada a les menjadores de les Hortes de Cal Marquès de Salt. Com l'hivern passat, les menjadores estan situades enmig d'un camp d'oliveres, cada any més denses i fetes, que serveixen de refugi i font d'aliment a molts ocells, no només als que acudeixen a les menjadores.

L'Alex i un pit-roig. © Alba Casals.                       Mallerenga blava. © Alba Casals.

En total es van emprar 8 xarxes, repartides en dues bateries (grups de xarxes empalmades) de 4 xarxes. Una bateria abraçant les menjadores de les oliveres i l'altra a la plantació de vímet que hi ha uns metres més enllà.

Cargolet. © Alba Casals.

En 5 hores d'anellament (de 7 del matí a 12 del migdia) es van capturar un total de 90 ocells de 14 espècies, dels quals 80 van ser anellaments i tan sols 10 van ser controls. El més destacable la captura i anellament d'un passarell (Carduelis cannabina) i una titella (Anthus pratensis), espècies mai abans capturades a aquesta estació, tot i ser-hi habituals a l'hivern. També dos blauets (Alcedo atthis), a la bateria de les oliveres, segurament creuant de la sèquia Monar cap al Ter o cap a alguna bassa propera.


Titella anellada. © Alba Casals.

Un dels blauets. © Alba Casals.

L'espècie més capturada va ser el pardal xarrec (Passer montanus), seguida del gafarró (Serinus serinus) i el pardal comú (Passer domesticus). 

Femella de passerell. © Alba Casals.

Més detall. © Alba Casals.

Les menjadores, amb menys d'una setmana de posades, encara no atrauen tants ocells com atrauran a ple funcionament i el nombre de mallerengues capturades va ser molt baix comparat amb la mitjana de captures habitual a les menjadores. 

Cuereta blanca vulgar. © Alba Casals.

No obstant això, es van controlar varis ocells anellats anteriorment a l'estació. El control més destacable el d'un repicatalons (Emberiza schoeniclus) anellat a la mateixa estació el 29 de desembre de 2013 i que per tant, sembla que repeteix zona d'hivernada.

Repicatalons anellat l'any anterior i controlat el diumenge. © Alba Casals.

Al llarg de l'hivern seguirem fent jornades a les menjadores, tant de Salt com de Girona, al bosc de Can Salvatella. Us anirem informant!


Responsables jornada: Alba Casals, Carles Tobella i Hubert Mas.

Participants:  Cristina Mora, Alex Fonollosa, Adrià Bellvert, Ione Arbilla, Helena Rodriguez, etc.



dijous, 13 de novembre del 2014

Vídeo de la Jornada Naturalista al Pla dels Socs el 19 d'octubre de 2014.


Us deixem el vídeo de la jornada del mes passat al Pla dels Socs, al Parc de les Deveses de Salt. Esperem que el gaudiu!