Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dilluns, 28 d’abril del 2014

Taller de plantes medicinals a Sarrià de Ter, amb el Consorci i Dipsalut.

Aquest diumenge dia 27 vam fer el Taller de Plantes Medicinals a Sarrià de Ter. Però el nom amb que bategem nosaltres aquesta activitat és “Herbari saludable”.

Iniciant la jornada. © Alba Casals.  

I per què herbari saludable? Doncs perquè no ens limitem a deixar anar un rotllo i després recollir un manat d’herbes per endur-nos a casa, sinó que fem un petit herbari per cadascú, així, treballant-hi una mica, ens queda molt més clar tot el que tractem i si no queda clar, o s’oblida, es pot consultar al cap del temps. Saludable: perquè les plantes que es presenten són el que anomenem plantes medicinals o plantes remeieres, plantes que tenen propietats curatives diverses.

Prenent nota. Dent de lleó. © Alba Casals.  

Una mica d’història sobre les plantes medicinals: Fins fa ben poc tothom coneixia les plantes de l’entorn, vivia entre elles, s’alimentava d’elles i es curava amb elles. Qui més qui menys estava familiaritzat amb els noms comuns i no pas com ara, que tot és un “arbre”, “arbust”, “herba” o  “mala herba”, i coneixien les propietats de les plantes, ja fos per estalviar uns calers a l’hora d’emplenar el plat, per curar-se ells mateixos o al bestiar, principalment, encara que trobem molts altres usos, ara tampoc ve al cas.

Dent de lleó. © Alba Casals.          Saüc. © Alba Casals.  

Ja a l’època dels egipcis hi ha numerosos registres que demostren l’ús d’un elevat nombre d’espècies vegetals, i fins i tot de minerals, per les seves propietats curatives. Totes les cultures han estat lligades i sostingudes gràcies a les plantes, però avui, sembla que hagin perdut valor.

Plantes recollides. © Alba Casals.  

Sembla que hagin perdut valor per l’aparició dels fàrmacs, que ens ho han posat tot molt més fàcil. Si tenim mal de cap tenim una pastilleta pel mal de cap, si tenim mal de panxa una pel mal de panxa i de fet, tenim pastilles que “ho curen tot”. Però de què estan fets aquests fàrmacs, aquestes pastilles?

Fent l'herbari.© Gerard Dalmau.

Anem a veure-ho amb un exemple: La típica aspirina que tots coneixem, batejada així per l’empresa BAYER però que ve a ser Àcid acetilsalicílic, està feta, entre d’altres coses, a partir de l’escorça de salze blanc (Salix alba), que si us i fixeu, justament d’aquí li ve el nom científic. Salicílic = Salix. Però el fàrmac, la pastilla, òbviament no només està feta d’escorça, l’acompanyen altres elements d’origen vegetal que, per sintetitzar la pastilla, han de passar pel laboratori i patir modificacions que fan dels fàrmacs elements inspiradors de poca confiança per molta gent.

Collint ortigues.  © Alba Casals.  

Les plantes que vam collir i tractar van ser el dent de lleó (Taraxacum officinale), la cua de cavall (Equisetum telmateia), la romeguera (Rubus ulmifolius), el fonoll (Foeniculum vulgare), l’ortiga negra (Urtica dioica), l’ortiga morta (Lamium album), el saüc (Sambucus nigra) i el salze (Salix alba) .

Cua de cavall. © Alba Casals.        Ortigues© Alba Casals.  

Entre tots vam buscar-ne les propietats, quan recollir-les, com utilitzar-les i on trobar-les per posar-ho en comú a la pissarra i després omplir les fitxes de l’herbari.

Una jornada interessant en la que tots vam aprendre!

Dinamitzadors: Gerard Dalmau i Alba Casals.

Organització: Associació El Blauet, Consorci del Ter i Dipsalut.

Vídeo de la Jornada Naturalista del 29 de març a la Pilastra, Bescanó.





dimarts, 22 d’abril del 2014

Jornada d'anellament en migració al Parc de les Deveses de Salt (21/04/2014).

El dilluns de Pasqua, fent-ho coincidir amb el dia que anava bé als estudiants pels que principalment es feia la jornada, vam anellar al Parc de les Deveses de Salt.

Xot.

Vam muntar 10 xarxes la nit abans i a primera hora ja eren obertes, per fer la primera volta abans de les 8. La jornada va començar animada però no va acabar essent tant, amb 43 captures de 16 espècies, de les quals 29 van ser anellaments, 14 controls i una baixa.


Vam aprofitar per, a part del mètode de l'anellament científic, explicar altres mètodes per censar ocells, amb telescopi terrestre i prismàtics.

Mirant un picot amb el telescopi i prismàtics. 

Anellant un pit-roig. 

Les espècies capturades van ser ocells reproductors principalment, alguns estivals que ja han arribat com els rossinyols i el xot, però també es van capturar dues espècies transsaharianes en pas, el mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus) i el mastegatatxes (Ficedula hypoleuca).

Mastegatatxes.

També es va capturar i anellar una femella de picot verd (Picus viridis) amb placa incubatriu, igual que molts altres ocells que ja estan començant a criar i presentaven signes força avançats.

Picot verd.

A volar cap al niu!

Aviat començaran les jornades del Projecte Sylvia però abans procurarem fer alguna altra jornada d'anellament en migració, ja sigui a Salt o Girona.



Responsables jornada: Alba Casals i Carles Tobella.

Participants: Cristina Mora, Isaac Pérez, Guillem Hernández, Blanca Mira, Alba Martorano, Alex Fonollosa, Laura Tort i Marc Ginés.


Taller de plantes medicinals a Sarrià de Ter!





diumenge, 6 d’abril del 2014

Els amfibis s'activen al Parc de les Deveses de Salt!

dimarts, 1 d’abril del 2014

Jornada Naturalista a la Pilastra, Bescanó.

Dissabte 29 de març vam fer una Jornada Naturalista a l'Illa de la Pilastra, a Bescanó. L'objectiu era donar a conèixer el patrimoni natural d'aquesta, amb una jornada que anava des de l'anellament científic d'ocells fins a la pesca amb salabre, passant per la descoberta de rastres, papallones, etc.

En Martí amb l'estrella de la jornada. © Carles Pibernat.

Preparat tot amb antelació, els organitzadors ja érem allà a primera hora del matí, però els participants van tardar en animar-se, potser pel dia tapat que feia a primera hora. A partir de les 10 la cosa es va anar animant i al llarg del matí van passar més de 75 persones per la jornada, tot un rècord!

Ambient de la jornada, amb els piragüistes de fons. © Cristina Mora.

Vam començar amb la jornada d'anellament, gairebé capturem una femella d'ànec collverd (Anas platyrhynchos) però es va escapar de la xarxa a l'últim moment. Però poc després... sorpresa! Vam capturar un aligot comú (Buteo buteo)!


L'aligot abans de posar-li les bandes alars. © Alba Casals.

L'aligot es va processar segons el procediment habitual del Projecte Aligots: es van prendre les mesures biomètriques, es van fer les fotografies de la muda, es van prendre mostres de plomes pel sexat mitjançant l'ADN i es va marcar amb l'anella de PVC i les bandes alars. Després, mentre ens sobrevolaven altres aligots i sota l'expectativa de tots, premsa inclosa, va ser alliberat.

Mesurant l'ala de l'aligot. © Cristina Mora.

Mesurant l'envergadura. © Cristina Mora.

En total es van capturar 44 ocells de 13 espècies diferents. D'aquests, 38 van ser anellaments i 6 controls, és a dir ocells ja anellats anteriorment. A continuació es mostra una taula amb les captures.


Cap a les 10, en Gerard i en Miguel Ángel es van animar amb els salabres i van pescar alguns peixos: barb de muntanya (Barbus meridionalis), alevins de truita (Salmo trutta), barb roig (Phoxinus phoxinus) i gardins (Scardinius erythrophthalmus). Més tard també pescaríem un barb de l'ebre (Barbus graellsii) dels grans, possiblement ferit per una llúdriga (Lutra lutra).

1. Truita (Salmo trutta); 2. Barb de muntanya (Barbus meridionalis); 3. Gardí (Scardinius erythrophthalmus).

Barb de muntanya adult. © Alba Casals.

Barb de l'Ebre (Barbus graellsii) adult. © Cristina Mora.

Es mostra una taula amb les espècies autòctones de la conca de l'Ebre (verd) i les espècies al·lòctones (vermell).


Els més petits van anar arribant i es van anar animant amb els salabres, pescant sabaters (Aquarius najas) i gambetes, crustacis del gènere Gammarus sp, mentre intentaven pescar algun peix.

Els mestres pescadors. © Ponç Feliu.

Petits, i no tant petits, pescant. © Cristina Mora.

Sabaters (Aquarius najas) i Gammarus sp. © Cristina Mora.

A les 11 es va fer un petit recorregut per dins de l'illa en busca de rastres. Es van trobar evidències de visó americà (Mustela vison), llúdriga (Lutra lutra) i els típics monticles de terra que generen els talpons (Microtus sp.) al fer les seves galeries.


El dia anterior muntant les xarxes es va observar un senglar (Sus scrofa) de dimensions considerables i a primera hora de dissabte, quan encara no havia arribat ningú, una guineu (Vulpes vulpes) ens va passar a escassos metres d'on havia passat el senglar el dia anterior, al braç esquerre del riu.

Buscant rastres per l'Illa. © Dani Llobet.

Excrements de visó americà. © Anna Peñalba.

Al llarg de tot el matí es va disposar del taller de menjadores, amb diversos models possibles a realitzar. També un espai pels més petits amb jocs de taula i plantilles per pintar. Al punt més alt hi havia un expositor de nius i material divers relacionat amb el món dels ocells i les adaptacions d'aquests; espai que també es va aprofitar per exposar els peixos i macroinvertebrats que s'havien capturat.

Material pel taller de menjadores. © Alba Casals.

Exposició de nius. © Alba Casals.

Quan el Sol es va dignar a sortir, vam poder fer una petita descoberta de papallones, gairebé totes elles atrapades per en Martí, jove soci d'El Blauet. Les espècies que es van poder observar van ser les següents: margera comuna (Lasiommata megera), bruna boscana (Pararge aegeria), aurora (Anthocharis cardamines), blanqueta perfumada (Artogeia napi), papallona de la col (Pieris brassicae), atalanta (Vanessa atalanta) i llimonera (Gonepteryx rhamni).

Papallona aurora (Anthocharis cardamines). © Alba Casals.

També es va oferir una taula amb guies, llibres i revistes per la lliure consulta dels participants; i el més temptador, de la mà de l'Ajuntament de Bescanó, un esmorzar amb coca de sucre i xocolata per tothom!

Els més petits, distrets pintant. © Cristina Mora.


La jornada va acabar amb la penjada de 4 caixes niu, dues fetes amb suro i dues de fusta, que es van situar el passadís que porta a la resclosa de la Pilastra, de manera més o menys contigua. Es farà una revisió d'aquests nius per tal de veure quines espècies les ocupen i marcar-ne la descendència en el cas que sigui possible.

Buscant un bon arbre. © Cristina Mora.

Una de les caixes un cop instal·lada. © Cristina Mora.

Tots els animals capturats van ser alliberats un cop acabada la jornada,a excepció de les espècies catalogades com invasores que per llei, s'han de retirar del medi.


Responsables jornada: Associació El Blauet, Consorci del Ter i Ajuntament de Bescanó.