Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dilluns, 15 de setembre del 2014

Dissabte 4 d'octubre Jornada d'anellament al Ter Vell, l'Estartit!

El dissabte 4 d'octubre, en col·laboració amb el Parc Natural del Baix Ter, les Illes Medes i el Montgrí, farem una jornada d'anellament oberta al públic al Ter Vell, a l'Estartit.

La jornada és totalment gratuïta i oberta a tots els públics, però cal inscripció prèvia informant-nos al correu del Blauet (assocgirona@gmail.com) o bé trucant al 972 751701 (preferiblement).

Us deixem el cartell de la jornada i un enllaç al fulletó original:




Afanyeu-vos a apuntar-vos!

Setena i última jornada del Sylvia d'estiu a l'Illa de Ter (10/08/2014).

El diumenge 10 d'agost vam fer la darrera jornada del Projecte Sylvia a l'Illa de Ter, a Girona. Les xarxes, ja muntades el dia anterior, es revisaven a les 7:30 del matí, a primera hora.

Cuereta torrentera. © Alba Casals.

Es van capturar 56 ocells de 14 espècies, dels quals  36 van ser anellaments i 20 controls d'ocells anellats anteriorment. 


El més destacable va ser la captura de 6 blauets (Alcedo atthis) més! Tots ells juvenils de l'any, amb els quals ja sumem un total de 24 juvenils anellats aquesta temporada a l'Illa! 

Blauet.

També es van seguir anellant moltes cueretes torrenteres (Motacilla cinerea) nascudes aquest any, se'n van anellar 6 més que en total sumen 43 per la temporada.

Femella d'Oriol. © Hubert Mas.

A última hora també es va capturar i anellar una femella  d'oriol (Oriolus oriolus), amb la placa incubatriu ja en regressió.

Quan toqui, al desembre, reprendrem les jornades del SYLVIA!


Responsable jornada: Hubert Mas.

Participants: Alba Casals.


Descoberta de l'entorn amb el camp de treball "UN SALT A LA DIVERSITAT!".

Dimecres 6 d’agost vam fer una jornada  de Descoberta de l’Entorn per el camp de treball anomenat  “UN SALT  A LA DIVERSITAT!”  gestionat per AEiG SANT CUGAT de SALT de temàtica social i que desenvolupava el Projecte Juguem.


Foto de grup.

La jornada naturalista pretenia que els participants descobrissin l’entorn paisatgístic i faunístic de les Deveses de Salt, a l’hora que prenien consciència de la influència de l’home en l’equilibri dels espais naturals.


Explicant breument l'anellament científic.

Durant la jornada, es van proposar eines d’apropament a la flora i fauna autòctona fàcilment practicables de manera personal per tal de promoure l’interès per l’entorn i l’autoaprenentatge.


Cuereta torrentera vista de prop.

La jornada es va dividir en tres descobertes: la dels ocells, complementada amb l’anellament científic d’ocells; la descoberta de mamífers mitjançant els rastres i la descoberta d’amfibis. També vam observar les plantes i les papallones, aprenent el funcionament de les guies de camp.


Rastre de conill.

Muda de serp verda.

Les espècies de fauna observades o detectades durant la jornada van ser les que es llisten a continuació:


OCELLS

Aligot comú (Buteo buteo), xivitona (Actitis hypoleucos), picot verd (Picus viridis), oreneta vulgar (Hirundo rustica), falciot negre (Apus apus), cuereta torrentera (Motacilla cinerea), merla (Turdus merula), pit-roig (Erithacus rubecula), rossinyol (Luscinia megarhynchos), tallarol de casquet (Sylvia atricapilla), tallarol de garriga (Sylvia cantillans), bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta)


AMFIBIS I RÈPTILS

Serp verda (Malpolon monspessulanum), tòtil (Alytes obstetricans) i granota pintada (Discoglossus pictus).


MAMÍFERS

Conill de bosc (Oryctolagus cuniculus), visó americà (Neovison vison), mostela (Mustela nivalis) i porc senglar (Sus scrofa).



Responsable jornada: Alba Casals.


Setena i última jornada del Projecte Sylvia del Parc de les Deveses de Salt (03/08/2014).

Diumenge 3 d'agost vam fer la setena i última jornada del Projecte Sylvia al Parc de les Deveses de Salt. Com sempre, vam quedar a Sant Cugat per anar plegats cap a les Deveses i a les 7:30 fèiem la primera volta.

En total es van capturar 62 ocells de 15 espècies, dels quals 54 van ser anellaments i 7 controls (molt poquets en comparació amb les dades habituals).


L'espècie més capturada va ser el tallarol de casquet (Sylvia atricapilla) amb 32 captures (més de la meitat del total), la gran majoria d'ells pollets de l'any.

Femella de verdum. © Alba Casals.

El més destacable va ser la captura d'una boscarla de canyar adulta (Acrocephalus scirpaceus), que tot i per la data podria ser un ocell migrador, encara no presentava signes d'acumulació de greix.

Boscarla de canyar.

També es va capturar un altre poll de tallarol de garriga (Sylvia cantillans) i un altre blauet (Alcedo atthis)! Aquesta temporada s'han capturat més blauets dels habituals al Sylvia de Salt ja que hi ha hagut aigua a la bassa de les sorreres pràcticament tota la temporada i una de els xarxes se situa just al costat.

Blauet. © Alba Casals.

Conclosa la jornada, hi tornarem al desembre, quan toqui iniciar les jornades d'hivern. Us mantindrem informats! Agrair a tots els participants la seva col·laboració!


Responsable jornada: Alba Casals.

Participants: Àngel Palmarola, Ricard Poch i Glòria de la Paz.


Sisena jornada del Sylvia d'estiu a les Deveses de Salt (20/07/2014)

Diumenge 20 vam fer la penúltima jornada del Sylvia al Parc de les Deveses de Salt. Amb la majoria de xarxes muntades des de el vespre abans la jornada començava a les 7 del matí.

Papamosques gris.

Tot i l'expectativa de moltes captures que es va crear la tarda anterior veient el moviment d'ocells per la zona, tan sols es van capturar 57 ocells de 13 espècies, dels quals 45 van ser anellaments i només 13 controls, la majoria d'ells, polls de tallarol de casquet (Sylvia atricapilla) anellats durant les jornades anteriors.


El més destacable va ser la captura d'un papamosques gris (Muscicapa striata) que és un reproductor escàs a la zona igual que el tallarol de garriga (Sylvia cantillans) del que es va capturar 1 poll.

Tallarol de garriga.

La jornada va transcórrer calorosa però suportable, tot i això, si no som prou gent per fer batudes constants les darreres hores, a l'estiu tanquem les xarxes una mica abans de l'hora per evitar baixes innecessàries per insolació.

Tallarol de casquet en muda parcial activa.


Responsable jornada: Alba Casals.

Participants: Hubert Mas i Isaac Pérez.