Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

diumenge, 11 de desembre del 2016

Tercera jornada a les menjadores de les Hortes del Marquès de Salt (10/12/1016)

La tercera jornada a les menjadores, va començar el dia 9 amb el muntatge de les xarxes al cap-vespre. Es van muntar un total de 9 xarxes distribuïdes en les habituals 2 bateries de 4 i 3 xarxes de 12 metres, la individual de 4 metres tapant el rec i aquest cop, com a extra, una xarxa per rapinyaires de 12 metres, a l’espera dels aligots que hem anat veient des de fa temps.


L’anellament en si, va començar a les 8.30 amb força fred. El nombre de captures per volta va ser força constant, fent així una jornada bastant relaxada, tot i el nombre de captures totals. Es van capturat un total de 105 ocells, havent de lamentar una baixa d'un gafarró a la primera volta, per hipotèrmia.

En aquesta jornada no es va capturar cap espècie nova respecte a les anteriors, tot i així no ha estat menys diversa, amb 15 espècies diferents.

Tallarol capnegre femella i de fons les Hortes del Marquès. © Alba Casals.

L'espècie més capturada ha estat, com sempre, la mallerenga carbonera (Parus major) amb 26 captures. El segon ocell més capturat ha estat el verdum (Carduelis chloris) amb 16 individus. Cal destacar també el pinsà comú (Fringilla coelebs) amb 12 individus.

Verdum mascle. © Alba Casals.

S’han capturat dos individus de cotxa fumada (Phoenicurus ochruros), un d’ells, control de la passada jornada del dia 6. Així mateix, s’ha fet un control d'un individu de tallarol capnegre anellat a la primera jornada de les menjadores d’aquest any.

Cotxa fumada femella. © Alba Casals.

Esperem que els participants i visitants que han passat durant el dia hagin gaudit tant com nosaltres. Com ens agrada la natura!

Responsable: Alba Casals.

Participants: Ricard Poch, Pau Estanyol, Marc Blasco, Guillem Arrufat, Queralt Castanyé, Eduard Rando, Helena Rodríguez, David Ibáñez.

dimecres, 7 de desembre del 2016

Segona jornada a les menjadores de les Hortes del Marquès de Salt (06/12/1016)

La segona jornada a les menjadores es va realitzar el passat dimarts 6 de desembre. Les xarxes es van muntar el dia anterior, al cap-vespre, mentre plovia intermitentment. Es van col·locar un total de 8 xarxes disposades en dos bateries de 4 i 3 xarxes  de 12 metres i una individual de 4 metres, tapant un sector de rec a per capturar algun blauet i mosquiters.

La jornada va transcórrer més tranquil·la que l'anterior pel que fa al nombre de captures. Es van capturar un total de 59 ocells dels què 15 van ser controls i 2 van ser recaptures del mateix dia.


Tal com s’observa a la taula, tot i la diferència de captures respecte a la passada jornada al mateix lloc (108 captures), es van capturar el mateix nombre d’espècies però diferent diversitat: un total de 17 espècies diferents cada dia i un total de 22 espècies entre les dues jornades.

Tothom a la feina!. © Aïda Serra.

Com és d’esperar en aquestes jornades, es van anellar molts fringíl·lids atrets per les menjadores carregades amb gra, cacauets i fruita. Entre aquests trobem el gafarró (Serinus serinus), el verdum (Carduelis chloris) o el pinsà (Fringillia coelebs).

En la bateria de les menjadores, trobem l’ocell més capturat del dia: la mallerenga carbonera amb 17 captures. També destaquen el pinsà comú (Fringilla coelebs) amb 7 captures i el pardal xarrec (Passer montanus) amb 7 captures.

Mosquiter comú. © Alba Casals.

A la zona dels vímets, la cosa canvia. Hi solem trobar més pardals xarrecs (Passer montanus), algun mosquiter comú (Phylloscopus collybita), i, aquest cop, també un bitxac comú (Saxicola torquatus) i una cotxa fumada (Phoenicurus ochruros).

Bitxac comú o cagamànecs. © Alba Casals.

L’estrella del dia, però, va aparèixer a la segona volta quan vam anar a revisar les xarxes, afortunadament per nosaltres, va saltar un xoriguer comú (Falco tinnunculus) i el vam poder anellar. Estava molt poc embolicat i s'hauria pogut escapar sí no l'haguéssim vist i tret ràpidament!

Els ajudants de muntar xarxes amb el xoriguer. © Alba Casals.

El xoriguer comú al detall. © Alba Casals.

Com a curiositat també va caure a les xarxes un pardal comú (Passer domesticus) amb algunes plomes amb coloració parcial i total albina.

S'observa l'albinisme en diversos grups de plomes: plomes de vol, cobertores i plomes del cos. © Guillem Arrufat.

Esperem que tots els assistents gaudissin de la jornada tant com nosaltres. El proper dissabte més!



Responsable de la jornada: Alba Casals.

Participants: Pau Estanyol, Marc Blasco, Eduard Rando, Aïda Serra, Ricard llorente, Martin Ley, Gemma Urrea i fills, Guillem Arrufat, Èlia Cabello, Adrià Peñas, Albert Riera i Francesc Rubió.