Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dimarts, 29 de gener del 2013

Menjadores urbanes per l’hivern.


A continuació us donarem uns quants consells sobre com construir i instal·lar menjadores per als ocells del vostre jardí, balcó o finestra, de la manera més senzilla i econòmica!

Menjadora variada a una finestra.  © Alba Casals.

Un bon moment per fer-ho és a l’hivern ja que als ocells els costa més trobar menjar i per tant els fem un favor més gran, i també vindran més ràpid a les menjadores que preparem, però es poden deixar instal·lades durant tot l’any, els ocells us ho agrairan!

Com construir les menjadores?

Podem fer servir la imaginació, això si, sempre tenint en compte algunes qüestions:

·    Si fem servir algun recipient que reculli el menjar en forma de bol o plat, caldrà que estigui foradat o bé tingui un sostre, sinó quan plogui quedarà inundat i es farà una pasta enganxifosa i desagradable amb el menjar.

·    Si no volem que els coloms i tórtores ho endrapin tot, haurem de donar certa inestabilitat a les menjadores tipus bol o plat, de tal manera que aquests ocells més grans no es sentin segurs de parar-se a sobre.

·    No utilitzar materials que puguin desprendre substàncies tòxiques. Evitar fustes envernissades i pintades així com materials dubtosos o de procedència desconeguda.

Alguns exemples:

Menjadores  per  mallerengues:   Amb talls d’entre 20 i 30 cm de filferro, es poden fer penjolls de cacauets sense pelar. Només cal anar foradant els cacauets amb el propi filferro (o prèviament amb un punxó, si aquest és massa prim) i fer-hi un ganxo al final per penjar-lo.


Penjolls de cacauets amb la catedral de fons. © Àlex Fonollosa.


Més penjolls de cacauets. © Àlex Fonollosa.

Un recipient amb pipes crues i sense pelar també les tindrà encantades! O bé podem reciclar un saquet de malla com els que porten envasats els alls (o malla de galliner), reomplir-lo de pipes amb pela i cacauets pelats i penjar-ho, així encara estaran més distretes!

Menjadora de malla de galliner. © Alba Casals.

Menjadora per pit-roigs i cotxes:   Amb un tros de soca penjada com un balancí (foradada i amb cordills), ja tenim un bon espai on posar fruits carnosos i/o cucs.

Tros de soca per fer una menjadora. © Alba Casals.

Menjadora de soca amb pinso.  © Àlex Fonollosa.

Menjadora per pardals i fringíl·lids:  Són ocells als que majoritàriament els agrada picotejar pel terra. Si tenim espai podem construir una menjadora plana (amb sostre o desaigua) sobre un pal, o bé penjada amb 4 cordes.

A falta d’espai, podem fer servir els plats de sota els testos (si són de plàstic prèviament foradats, a mode de desaigua), situats a l’ampit de la finestra o al costat de les plantes del balcó.

On posar-les?

Molts pensen que per no tenir jardí o una gran terrassa ja no poden posar menjadores i gaudir dels ocells a l’hora que els fan un favor. Error! Seguint els següents consells, es poden posar a qualsevol lloc, tant sigui un balconet o una finestra, mentre els ocells hi puguin arribar...


Penjoll de cacauets amb mallerengues emplomallades. © Carles Tobella.

Menjadora de malla amb mallerenga emplomallada. © Carles Tobella.

·     Molt important no situar les menjadores en algun lloc on hi pugui arribar un gat o qualsevol altre depredador (alguns gossos també poden ser bons caçadors). Per molt que coneguem el nostre gat o molta confiança que li tinguem, no deixa de ser un animal i el seu instint és el de caçar. Per no arriscar-se, cal evitar barrejar menjadores i gats.

·     Si tenim poc espai, les podem penjar de la barana del balcó o podem adaptar algun ganxo a la finestra.

·     També es poden posar sobre testos i jardineres (sempre recordant el primer punt).

Amb què omplir-les?

Hem de tenir en compte que sempre que fem servir pipes i cacauets han de ser crus i no torrats.  Els podem comprar a qualsevol botiga de grana seca o cooperativa (atenció amb els supermercats que acostumen a ser sempre torrats).


Cacauets naturals, sense torrar. © Alba Casals.

Si tenim una heura a prop, només cal veure com es posa d’ocells quan els fruits són madurs! Si n’agafem unes branquetes també les podem afegir a les nostres menjadores. I si teniu prou espai, i ganes, també podeu plantar un test amb una heura o posar-hi unes quantes maduixeres (no espereu menjar gaires maduixes!)

A les botigues d’animals, de plantes i cooperatives, també podem trobar unes boles de llard (grassa vegetal) que els encanten a les mallerengues. Són molt econòmiques i requereixen un mínim per ser instal·lades. De la mateixa manera el panís, econòmic i fàcil de penjar, als ocells els encanta!


Boles de llard i panís. © Alba Casals.

Per als pardals i fringíl·lids, podem comprar menjar per canari mateix, a qualsevol botiga d’animals o cooperativa.


Menjar de canari. © Alba Casals.

A les menjadores planeres, també hi podeu afegir les engrunes de pa que van sobrant del dia a dia (quan prepares entrepans, quan fas llesques o bé pa que queda massa sec).

Podeu provar altres coses com ara penjolls de poma, amb panses, orelles, etc. que agraden als picots i pica-soques.

Buscant per internet, és fàcil trobar receptes per fer boles de llard o pastes per insectívors, tot és qüestió de posar-hi ganes i imaginació!

Per acabar, un video d'una mallerenga carbonera posant-se les botes!




 Text d'Alba Casals Mitjà.


Amfibis - Mostreig de les basses, gener del 2013.

El passat dijous dia 24 de gener es van iniciar els mostrejos de gener a les basses del Parc de les Deveses de Salt. A part dels mostrejos a les basses, també es realitzen dos transectes nocturns en cotxe i es fan escoltes a cada punt reproductiu.

Mostrejant la bassa de les Cigonyes.  © Alba Casals.

Tot i que mostrejar al gener pot semblar i fins i tot resultar molt poc efectiu, i de fet va ser el cas dels transsectes en cotxe, amb tan sols un individu de gripau comú detectat, quan ens vam posar amb les basses vam tenir més d'una sorpresa.

Mascle de gripau comú detectat durant el transsecte nocturn. © Alba Casals.

Entre totes les basses i punts d'aigua mostrejats es van detectar 5 espècies diferents d'amfibis, una de les quals va ser el tritó palmat (Lissotriton helveticus) amb 4 individus (3 mascles i 1 femella). 

Mascle adult de tritó palmat. © Alba Casals.

Aixecant una llosa de la bassa de les Cigonyes es va detectar un individu adult de gripau comú (Bufo bufo), un adult de granota verda (Pelophylax perezi)  i més de 50 capgrossos de tòtil (Alytes obstetricans). Aquesta és la segona vegada en pocs dies que es troben diferents espècies hivernant conjuntament, compartint un espai bastant reduit.

Gripau comú. © Alba Casals.

Granota verda. © Alba Casals.

Capgrossos de tòtil.  © Alba Casals.

En moltes de les basses es va seguir detectant cranc de riu americà (Procambarus clarkii), i justament en aquelles basses on més cranc es va trobar van ser de les que no van presentar presència d'amfibis (ni adults ni larves). Es mostra a continuació un resum dels resultats (clic per ampliar):



Després d'algun que altre accident i remullada d'hivern, donem per acabats els mostrejos de gener amb molt bons resultats!

Mostrejant els recs. © Alba Casals.

Aixecant pedres. © Alba Casals.

Tritons palmats. © Alba Casals.

Mascle de tritó palmat. © Alba Casals.

Tritó sobre la molsa. © Alba Casals.

Mostrejant el safareig de les dones. © Alba Casals.

Cranc de riu americà.  © Alba Casals.

Granota verda. © Alba Casals.



Responsables jornada: Montserrat Fabregat i Marc Montenegro.

Participants: Alba Casals, Gerard Dalmau, Aïda Casellas, Iago Pérez, Victor Belcic, Jordi Burch, Eloi Cruset i Àlex Fonollosa.








dilluns, 28 de gener del 2013

SYLVIA d'hivern a Salt, segona jornada.


Aquest diumenge dia 27 de gener vam fer la segona jornada d'hivern del projecte Sylvia a l'estació del Parc de les Deveses de Salt. Les xarxes s'havien muntat el dia anterior però ja va venir just de que no quedessin ben glaçades (durant la nit va fer més fred de la prevista). Tot i això, vam poder anellar amb total normalitat.

Experts i auxiliars examinant els tords. © Alba Casals.

Com sempre, l'assistència va ser multitudinària (i limitada, al tractar-se d'una jornada del projecte Sylvia). A primera hora ja teníem el foc per escalfar-nos i la taula d'anellament parada. A la primera volta a les xarxes vam treure 15 ocells, després la cosa va anar afluixant i vam acabar fent voltes de 3 i 1 ocells.

Comparativa d'ala de tord adult (esquerra) i jove (dreta). © Alba Casals.

Es va capturar un total de 48 ocells dels quals 30 eren anellaments i 18 controls. A continuació la taula de les captures:



L'espècie més destacable va ser un reietó (Regulus regulus), anellada poques vegades en aquesta estació i la darrera vegada força anys enrere.

Reietó© Alba Casals.

També es va capturar un pinsà comú, poc habitual a les jornades del Sylvia de Salt (en canvi si a les Hortes del Marquès durant l'hivern).

Mascle de pinsà comú. © Alba Casals.

Rossinyol bord. © Alba Casals.

Pardal de bardissa. © Alba Casals.


En dies freds com aquest, tot i l'estufeta, la calor humana és molt important. Moltes gràcies a tots per la vostre col·laboració!

Responsables jornada: Alba Casals i Àngel Palmerola.

Participants: Carles Pibernat, Hubert Mas, Dani Castro, Àlex Fonollosa, Blanca Mira, Ricard Busquets, Veronica Nanni, Joan Elías, Francesc Dalmau, Cristina Bonet, Martí Sala, etc.

diumenge, 20 de gener del 2013

Anellament a les menjadores "Can Salvatella".


El passat diumenge, 13 de gener, es va dur a terme una altre jornada d'anellament a les menjadores de Can Salvatella. Aquest estudi, que ja fa 5 anys que es realitza, ens permet estudiar la població hivernant de fringíl·lids i pàrids, així com la proporció d'adults i joves o mascles i femelles (espècies amb dimorfisme sexual).

Mascle de lluer (esquerra) i mascle de gafarró (dreta). © Ricard Busquets.

A principis del mes de novembre es començà a posar les menjadores en dues zones diferents, menjar típic per fringíl·lids i pàrids (cacauets, escayola, pipes, etc...) i com a norma, cada dos díes es posa menjar fins que el gruix de individus és el suficient per a dur a terme una jornada d'anellament.

Actualment, cada setmana es mengen 15 kilos d'escayola i 6 kilos de cacauets, almenys uns 400 ocells (verdums, pinsans, gafarrons, lluers, mallerenges, fins i tot pit-roigs , pardals de bardissa i estornells).

Verdum. © Ricard Busquets.

La nit del dissabte dia 12 de gener es van muntar les xarxes a les menjadores, 30 metres de xarxa per cada menjadora (total 60 metres). Es disposen de tal manera, que es tapen les entrades i sortides de les menjadores per així capturar el màxim d'individus.

La jornada d'anellament. © Ricard Busquets.

L'endemà a les 7 del matí es van obrir les xarxes i es va esperar a fer les batudes, segons l'abundància d'ocells. La primera batuda, a les 8:30, amb un total de 90 ocells capturats, la segona batuda, a les 9:30, amb 47 ocells capturats. Només es van poder fer dues batudes, ja que la pluja va fer acta de presència ben aviat.

En total, es van capturar 137 ocells  (112 anellaments i 25 controls ) de 13 espècies diferents. Remarcar que es va tornar  a capturar la mallerenga d'aigua i alguns controls de lluers d'altres anys.

La mallerenga d'aigua, la protagonista! © Ricard Busquets.

Les espècies capturades són:

Mallerenga blava (Parus caeruleus).........................18
Verdum (Carduelis chloris)...................................39
Lluer (Carduelis spinus)......................................42
Mallerenga carbonera (Parus major)........................17
Pit-roig (Erithacus rubecula)..................................5
Pinsà (Fringilla coelebs)......................................3
Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)....................2
Merla (Turdus merula).........................................1
Pardal de bardissa (Prunella modularis).....................2
Tord (Turdus philomelos).....................................1
Mallerenga d'aigua (Parus palustris)..........................1
Pardal xarrec (Passer montanus)..............................1
Gafarró (Serinus serinus)......................................6

També destacar, la captura de 18 mallerengues blaves (12 anellades), en comparació amb les 17 carboneres (10 anellades).

Mosquiter comú. © Ricard Busquets.

Agraïr a tota la gent que va venir a la jornada: Dani Castro, Blanca Mira, Ricard Busquets, Neus Diumenge, Elvira Vila, Joan Elias, Joan Pibernat, Elena Jordà, Martí Sala, Francesc Dalmau.

Responsables Jornada: Carles Pibernat, Hubert Mas i Gerard Dalmau.


dijous, 17 de gener del 2013

Acabant el cens per la zona de la Plana Selvatana (la part del Gironès).

El dimarts dia 15 de gener vam acabar de censar les zones de la plana selvatana que pertanyen al Gironès. Ens vam centrar sobretot en zones de conreu, petites basses de reg i alguna bassa temporal que encara té aigua.

Tot i que cada vegades tenim menys zones òptimes per a l'observació d'ocells a la comarca, encara hi ha petits reductes on podem observar ocells interessants i escassos al Gironès i ahir no va ser una excepció.

Així doncs, el recorregut va començar sortint per Salt, passant per Aiguaviva, Riudellots de la Selva i finalment Campllong on vam observar 3 daurades grosses (Pluvialis apricaria) solitàries en un camp llaurat (la daurada grossa és una espècie de limícola que, a la comarca, normalment va associada a grups de fredelugues hivernants i aquestes cada vegada son menys abundants). 

Daurades grosses a Campllong© Alba Casals.

Tot seguit vam passar per Sant Andreu Salou on hi havia un estol molt gran de fingíl·lids, majoritàriament pinsans comuns, cardines, passerells i algun gafarró. Però enmig del grup hi havia uns quants pinsans mecs (Fringilla montifringilla)! un parent del pinsà comú que cria al nord d'Europa i alguns hiverns arriba en gran nombre cap al sud.

Pinsà mec a Sant Andreu Salou.  © Alba Casals.

Des d'allà vam seguir cap al veïnat Esclet, a Cassà de la Selva, i abans d'arribar-hi ens esperava una esmerla (Falco columbarius) femella parada al terra.

Esmerla al costat d'Esclet, Cassà de la Selva. © Alba Casals.

Finalment vam tornar des de Cassà de la Selva passant per Quart, sense sumar cap més ocell en aquest últim tram.

Llistat d'especies destacables censades:

Perdiu roja (Alectoris rufa).....................6
Cabusset (Tachybaptus ruficollis)..............2
Bernat pescaire (Ardea cinerea)................5
Aligot comú (Buteo buteo)......................9
Esparver vulgar (Accipiter nisus)...............1
Xoriguer comú (Falco tinnunculus).............6
Esmerla (Falco columbarius)....................1
Daurada grossa (Pluvialis apricaria)...........3
Becadell comú (Gallinago gallinago)...........4
Cornella negra (Corvus corone).................4
Corb (Corvus corax)...............................2
Estornell negre (Sturnus unicolor)............2
Pinsà méc (Fringilla montifringilla)...........5

Perdoneu la qualitat de les fotos, els ocells eren lluny i l'equip fotogràfic no va donar per més.

Gerard Dalmau i Alba Casals.


dilluns, 14 de gener del 2013

Resultats del 16è Cens d'Aquàtiques Hivernants al Gironès.

El passat 12 de gener, l'Ateneu i l'associació El Blauet van organitzar el tradicional cens d'ocells aquàtics hivernants, una activitat que es fa a Girona, Salt i rodalies des de fa 16 anys i que també es du a terme a altres indrets de Catalunya.

El riu Ter durant el cens. © Alba Casals.

Consisteix en un cens simultani a diferents trams dels rius gironins i altres ambients aquàtics durant el matí, acabant amb el recompte d'esplugabous i corb marins als jócs de Fontajau i Pedret. Aquest any hi van participar més de 30 voluntaris, que sumats als nois i noies de l'Estol (l'esplai de l'Ateneu), van fer pujar fins a una seixantena el nombre de naturalistes petits i grans que vam desafiar la fred per gaudir de l'encant de la natura gironina a l'hivern.

Ànecs collverds, l'espècie més abundant del cens. © Alba Casals.

En total es van recórrer més de 50 km de riu, comptant-hi l'Onyar des de Riudellots fins a Girona, el Güell, i el Ter des de Vilanna fins a Medinyà. També es van repassar les basses de Santa Eugènia, Salt, la Devesa, etc. Una extensió mai coberta fins aquest any, fruit de l'èxit de participació, que esperem poder repetir, i ampliar, en noves edicions del cens. Els resultats han estat també d'allò més interessants. S'ha arribat al màxim històric d'ànecs collverds, amb 842! Com sempre, gairebé tots estaven concentrats dins els límits municipals de Girona i Salt, on està prohibida la cacera (no així a altres municipis, on veure un collverd a l'hivern és tota una odissea). Els esplugabous, en canvi, van de baixa: aquest any "només" 514, molt lluny dels 1890 del 2001. Població a la baixa, o nous jócs en altres indrets, podrien ser-ne l'explicació.


A destacar també el 8 ànecs grisets, que des del 2000 no s'observaven en un cens d'hivernants, i l'exòtic ànec mandarí, que ja s'havia trobat altres anys (2006 i 2002). Altres dades interessants: un centenar de corb marins, 2 xarxets, 20 cabussets, 16 xivitones (rècord), un agró blanc o 3 xivites.


La jornada també va donar per altres bones observacions d'ocells hivernants, com el pinsà borroner, el durbec, el tord ala-roig, el pinsà mec o la mallerenga d'aigua... i de mamífers: al Ter, a Salt, s'hi van deixar veure 4 llúdrigues! Una mare amb dues de petites, i una altra de sola.

Cabusset a la confluència Onyar-Ter. © Alba Casals.

I a la depuradora de Campdorà, entre les 32 gavines vulgars que s'hi trobaven presents n'hi havia una de leucística, sense la taca negra al cap típica de l'espècie durant l'hivern i amb una coloració molt més clara al dors.

La gavina leucística. © Alba Casals.

Agraïm la participació de tots, tant aquells que porten anys participant com els que s'han incorporat aquest i que esperem repeteixin l'any que ve!

Corbmarins entrant a l'ajocador. © Alba Casals.

Dormidor de corbmarins. © Alba Casals.


Llistat de participants i tram censat:

Onyar a Fornells - Josep Rost i Dani Marín.
Onyar a Quart - Daniel Castro i Víctor Belcic.
Onyar a la Creueta - Rosa Donet, Josep Barbarà i Jaume Oliveras.
Onyar urbà - Joel Ferrer, Maria Riera, Veronica Nanni i Kira Lázaro.
Ter Vilanna - Alba Casals i Àlex Fonollosa.
Ter Pilastra - Gerard Dalmau.
Ter Salt - Ivan Bustamante
Ter Nestlé a Fontajau - Aleix Comas.
Illa de Ter - Carles Pibernat.
Ter de Can Salvatella a Campdorà - Hubert Mas.
Ter al Congost de Sant Julià de Ràmis - Narcís Rubio.
Ter a Celrà -  Martí Sala, Elena Jordà i Jaume Prat.
Ter entre Cerà i Medinya - Neus Diumenge.
Riu Güell, riu Marroc i bassa d'en Bellsolà - Francesc Dalmau.
Basses de les Hortes de Santa Eugènia - Guillem Saguer.
Bassa de la Devesa de Girona - Elisabet Tetas.
Bassa del Parc Monar, Salt - Clara Lozano.
Bassa dels carros i Sèquia Monar, Salt  - Miquel Casals.