Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dilluns, 30 de juny del 2014

Quarta jornada del Sylvia d'estiu a l'Illa de Ter, Girona (28/06/2014).

Dissabte vam fer la quarta jornada del Projecte Sylvia a l'Illa de Ter, a Girona. Muntades les xarxes el dia anterior, començàvem a a les 7 del matí amb la primera volta.

Una jornada fluixeta en quant a captures, potser influenciada pel vent de garbí que bufava a tota hora, vent de sud-oest, càlid i sec.

Tord comú juvenil. © Hubert Mas.

En total es van capturar 45 ocells de 15 espècies, dels quals 29 van ser anellaments i 16 controls, un dels quals anellat aquell mateix dia.


Es va capturar el primer jove de l'any de rossinyol comú (Luscinia megarhynchos) i de tord comú (Turdus philomelos).

Rossinyol comú juvenil. © Hubert Mas.

El més destacable va ser la recaptura d'una boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus) anellada a l'illa mateix l'11 d'agost del 2012 i datada amb el codi EURING 3 (un poll de l'any). Després d'aquesta recaptura, el més probable és pensar que aquesta espècie cria al canyar que hi ha entre l'illa de Ter i Pont Major, llàstima que no es tractés d'una femella amb placa incubatriu, per confirmar-ho del cert.

La boscarla de canyar. © Hubert Mas.

De fet, aquest any ja es van sentir boscarles de canyar el juny, al mateix lloc on també es va veient i sentint el balquer (Acrocephalus arundinaceus).

Musaranya morta. © Hubert Mas.

Com a curiositat, es va trobar una musaranya morta a una de les xarxes, penjant d'una de les bosses a mitja alçada, que segurament va caure del bec d'alguna garsa (Pica pica) o gaig (Garrulus glandarius).


Responsables jornada: Carles Pibernat i Hubert Mas.



divendres, 27 de juny del 2014

Tercera jornada del Sylvia d'estiu a les Deveses de Salt (22/06/2014).

El diumenge 22, l'endemà de fer la jornada d'anellament del Sylvia a Girona, vam fer la de Salt. Les xarxes es van muntar totes la nit anterior per fer la primera batuda a les 7 del matí següent.

L'Adrià amb el durbec. © Alba Casals.

Ja des de primera hora la jornada va estar molt animada, sumant un total de 97 captures de 17 espècies. Del total de captures, 66 van ser anellaments i 31 controls.


A mig matí vam capturar i anellar un juvenil de picot verd (Picus viridis), amb un plomatge encara motejat, típic dels polls quan surten del niu.

Jove picot verd. © Alba Casals.

Cardina sense vermell, un jovenet! © Alba Casals.

Però la sorpresa va arribar més tard, quan vam trobar un durbec (Coccothraustes coccothraustes) a la xarxa! Es tracta d'un nidificant molt escàs a Catalunya, que a l'estiu no s'acostuma a trobar per sota dels 400 msnm. (les Deveses de Salt estan a uns 100 msnm.) i que, encara que en zones properes s'hi troba nidificant, ens va sorprendre molt trobar-lo allà.

Mascle de durbec. © Alba Casals.

Vist de més a prop. © Alba Casals.

També vam anellar un juvenil de bitxac comú (Saxicola torquata), igual que en jornades anteriors (recordar el puput), cada vegada es van capturant més  sovint i més espècies típiques d'espais oberts.

Bitxa comú juvenil. © Alba Casals.

Retrat del bitxac. © Alba Casals.

Va ser una jornada molt interessant, amb bona temperatura i un grapat d'espècies, algunes d'elles poc capturades a l'estació, com ara el blauet (Alcedo atthis).

Blauet juvenil. © Alba Casals.

Aquest cap de setmana farem les properes jornades a Salt i Girona. Dissabte a l'Illa de Ter i diumenge al Parc de les Deveses de Salt.


Responsable jornada: Alba Casals.

Participants: Glòria de la Paz, Cristina Mora i Adrià Compte.


Tercera jornada del Sylvia d'estiu a l'Illa de Ter, Girona (21/06/2014)

Dissabte 21 vam fer la tercera jornada d'anellament del Projecte Sylvia a l'Illa de Ter, a Girona. Part de les xarxes s'havien muntat el vespre abans i la resta es van acabar de muntar al matí.

Els mestres mirant-se la garsa. © Ricard Busquets.

Una jornada força animada en general, amb moltes captures de juvenils de tallarol de casquet (Sylvia atricapilla), pit-roig (Erithacus rubecula), blauet (Alcedo atthis) i una garsa (Pica pica)!

Polls de mallerenga carbonera. © Ricard Busquets.

En total es van capturar 71 ocells de 13 espècies, dels quals 46 van ser anellaments i 25 controls (d'aquests controls, 4 van ser ocells anellats durant la mateixa jornada i recaiguts al cap d'una estona).



Cuereta torrentera. © Ricard Busquets.

També es va recapturar un picot garser gros (Dendrocopos major) que s'havia anellat el 18 de maig a la mateixa estació.

Poll de garsa. © Ricard Busquets.

Blauet jovenet! © Ricard Busquets.

Al llarg del matí, també es van sentir diversos oriols (Oriolus oriolus) i un picot garser petit (Dendrocopos minor). Moltes papallones i libèl·lules, que ja estan ben activades.

Lestes viridis. © Ricard Busquets.


Responsables jornada: Carles Pibernat i Hubert Mas.

Participants: Jordi Nonell, Ricard Busquets i Adrià Compte.


dimarts, 10 de juny del 2014

Segona jornada del Sylvia d'estiu a les Deveses de Salt (08/06/2014).

El mateix diumenge dia 8 també anellàvem a Salt, al sector oest del Parc de les Deveses, al costat del Ter. Les xarxes ja estaven muntades des de la nit anterior i a les 6:45 fèiem la primera volta.

L'enganyapastors. © Alba Casals.

Més tranquil. © Alba Casals.

En total, es van capturar 60 ocells de 13 espècies, dels quals 39 van ser anellaments i 21 controls. El més destacable va ser una femella d'enganyapastors (Caprimulgus europaeus) amb signes d'estar a punt de pondre un ou, i un juvenil de puput (Upupa epops).


També es van capturar 3 gratapalles (Emberiza cirlus) i molt menys tallarols de casquet (Sylvia atricapilla) que habitualment. Recentment s'han canviat els conreus de la perifèria de l'estació d'arbreda a conreus i això, sembla ser, es reflecteix en un canvi en el tipus d'espècies, es capturen més ocells d'espais oberts com el gratapalles i menys de zones boscoses com el tallarol de casquet.

Jove puput.

Al llarg del matí, molt calorós, es va poder observar una gran diversitat de papallones. Espècies acolorides i cridaneres com Inachis io, Colias crocea, Issoria lathonia, etc. Ara és la millor època per observar papallones, sortiu al camp a gaudir-ne!

Eruga de l'esfinx Hyles euphorbiae© Alba Casals.


Responsables jornada: Alba Casals i Carles Tobella.

Participants: Glòria de la Paz, Isaac Pérez, Ferran .


dilluns, 9 de juny del 2014

Segona jornada del Sylvia d'estiu a l'Illa de Ter, Girona (08/06/2014)

Diumenge 8 de juny vam fer la segona jornada d'anellament del Projecte Sylvia a l'Illa de Ter, Girona. Mentre estant, també es realitzava la segona jornada a Salt.

Papamosques gris.© Hubert Mas.

Les xarxes es van acabar de muntar a primera hora per començar l'anellament amb la sortida del Sol, d'un dia que va resultar molt calorós.

De fet, a mig matí, fent la volta a les xarxes de dins de l'Illa, es va poder observar un vidriol o serp de vidre (Anguis fragilis).

Vidriol, foto d'arxiu. © Alba Casals.

En total es van capturar 73 ocells dels quals 50 van ser anellaments i 23 controls. Dels 23 controls, 5 van ser ocells recaiguts el mateix dia, pel que només es va anotar el pes.


L'espècie més destacable va ser el papamosques gris (Muscicapa striata). Es van capturar polls de rossinyol bord (Cettia cetti), blauet (Alcedo atthis), raspinell (Certhia brachydactyla), cargolet (Troglodytes troglodytes), tallarol de casquet (Sylvia atricapilla), etc.

Blauet. © Hubert Mas.

També es van poder observar espècies prou interessants com el martinet blanc (Egretta garzetta) i el martinet de nit (Nycticorax nycticorax).


Responsables jornada: Carles Pibernat i Hubert Mas.