Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dijous, 18 d’octubre de 2018

Cap de Creus Autumn Weekend (CCAW)

Us passem el cartell de la macro-jornada que es farà al parc natural del Cap de Creus aquest cap de setmana per si voleu venir a treure el cap. Nosaltres també hi participem!

Taller d'anellament a Sant Gregori i Sant Julià de Ramis (7 i 14/10/2018)


Els diumenges 7 i 14 vam anar a Sant Gregori i Sant Julià de Ramis respectivament per realitzar l’activitat d’anellament científic d’ocells que organitzava el Consorci del Ter per conèixer l’avifauna del nostre riu, així com poder realitzar activitats saludables a la natura.

A la jornada de Sant Gregori es van capturar i anellar 19 ocells de 9 espècies diferents. Els vora 70 participants van poder gaudir d’ocells comuns als boscos de ribera com la mallerenga carbonera, el tallarol de casquet o la merla, però vam poder observar ocells més lligats a ambients aquàtics com la cuereta torrentera i el blauet, que vam tenir la sort de fer dues captures d’aquest.

A la feina!

Un dels blauets.Per altra banda, a Sant Julià de Ramis, tot i el temps amenaçador que va anar ruixant al llarg del matí, també vam poder gaudir d’una molt bona jornada amb 28 ocells de 9 espècies. La majoria van ser tallarols de casquet, que vam poder observar la càrrega de greix que utilitzen per fer la migració. També vam poder veure un mosquiter comú i algun rossinyol bord. Al final de la jornada es va capturar un bec de corall senegalès, espècie nouvinguda de l’Àfrica ja fa uns quants anys, que s’està escapant arreu del nostre territori.

Tot i la pluja, allà estavem!

El bec de corall senegalès.

 Esperem poder donar-vos prompte notícies de noves jornades.

dimarts, 29 de maig de 2018

Primera sessió Sylvia d'estiu a l'Illa de Ter (5.05.2018)


Després de tres mesos tornem a fer una sessió d’anellament a Illa de Ter.

Es va haver de preparar la zona doncs amb les pluges de la primavera la vegetació ha crescut molt i la zona s’havia de netejar per a poder-hi encabir les xarxes. També s'han hagut de fer algunes lleugeres modificacions en la localització de les xarxes per alguns canvis patits a la zona d'anellament. Hem pogut comprovar com la zona de canyar de la xarxa nº 9 que s’havia tallat a l’hivern torna a rebrotar amb força, però s’ha hagut de desplaçar la xarxa uns metres. També hem canviat la xarxa del riu (nº 10) que estava a tocar del camí i que patia un continu pas de gent i gossos.  L’hem col·locat a l’altre costat de riu en un indret molt més tranquil.

El dia es va presentar amb clars i núvols i una mica de pluja que ens va fer la guitza i ens va obligar a tancar les xarxes una hora a mig matí i protegir el material d’anellament de la pluja; tot i això la sessió va anar prou bé i es van capturar 56 ocells de 15 espècies + 5 recaptures. Les espècies més capturades:  el tallarol de casquet (10), el rossinyol bord (9) i la cuereta torrentera (9).


Com a més destacable la captura d’una mallerenga emplomallada, ocell rar a la zona amb només una captura el 2006. Com a ocell típic de pinedes creiem que es tracta d’un ocell que havia baixat al riu a beure procedent d’alguna de les pinedes del voltant o bé un ocell migrant.

Mallerenga emplomallada. Foto: Hubert Mas.

Cal destacar també els primers joves de l’any de cuereta torrentera (7) i cuereta blanca (2) i moltes femelles amb placa incubatriu de rossinyol bord, pit-roig i tallarol de casquet.

Jove de cuereta torrentera. Foto: Hubert Mas.

També el primer rossinyol de la temporada! Aquest any a l’Illa se senten diversos mascles cantant si comparem amb l’any passat en què només es va capturar un jove en tota la temporada quan el què és  habitual era capturar una trentena d’exemplars entre joves i adults (sospitem que l'aclarida de vegetació baixa feta per l’ajuntament a la zona la primavera passada amb pèrdua de zona de nidificació hi va influir).

Rossinyol. Foto: Hubert Mas.

Com a aspecte negatiu no es va capturar cap migrant i és que aquest any la migració en general va endarrerida per les condicions meteorològiques adverses tant aquí com a l’Àfrica i la zona de l’Atles. 

Estornell vulgar. Foto: Hubert Mas.

Anellador:  Hubert Mas.
Participants a la jornada:  Pau Estanyol, Elvira Vila i Joan Feliu.


Esperem a realitzar la segona sessió aviat, tot i que, a causa de les pluges, han obert les portes del pantà i es fa difícil i insegur accedir a l'illa. Estarem a l'espera i us mantindrem informats.

dimecres, 16 de maig de 2018

Anellament en migració prenupcial al Mas de Rabassers (22-24/04/2018)

Aprofitant uns dies lliures i la bonança climàtica, des de l’associació vam decidir fer un anellament durant el període de migració prenupcial al Cap de Creus, un dels punts més baixos de la gran barrera que representen els Pirineus durant la migració dels ocells terrestres.

Per culpa de l’èxit de la passada tardor en aquesta estació, vam decidir també realitzar aquest anellament durant la migració prenupcial i aprofitar el màxim de dies que ens fos possible. És per això que vam decidir pujar diumenge a mitja tarda, muntar el màxim de xarxes de l’estació i ja fer els primers ocells aquell vespre. L’endemà vam muntar alguna xarxa que va quedar pendent i vam col·locar una nova xarxa de 3 metres prop de l’embassament, en una petita zona de canyissar. Vam concloure l’anellament fins dimarts al vespre, on acabàvem de desmuntar quan el sol començava a caure per sota l’horitzó.

Mascle de cotxa cuaroja. Guillem Arrufat ©

La primera tarda d’anellament, es van capturar 9 ocells, on podem destacar 3 rossinyols (Luscinia megarhynchos) (un control) i dos mascles de cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus).
El segon dia (dia de Sant Jordi) va ser força més interessant, on el nombre de captures no va ser exagerat, però es va capturar un nombre d’espècies molt elevat. Aquest cop també vam parar 4 ballestes, per intentar agafar algun ocell diferent. Es van fer 67 captures de 19 espècies. Com a destacables 3 mascles de bitxacs rogencs (Saxicola rubetra) i una tórtora vulgar (Streptotelia turtur). Remarcar el paper de les ballestes, en les que vam poder capturar una cogullada fosca i un còlit gris. El dia es va anar desenvolupant amb calma agafant força nombre de migrants i pocs nidificants, com algun rossinyol i algun tallarol capnegre (Sylvia melanocephala) amb anelles antigues.

Retrat de la cogullada fosca. Guillem Arrufat ©

Tortora. Guillem Arrufat ©

Retrat del còlit gris. Guillem Arrufat ©

Bitxac rogenc. Guillem Arrufat ©

El últim dia, va baixar el nombre de captures (38) i d’espècies (14), tot i que algunes espècies eren noves per la llista de totals. També es van fer menys captures perquè ens vam veure en la necessitat de tancar una estona les xarxes al migdia, tant pels ocells, per la calor que feia, com per nosaltres mateixos i agafar una mica d’aire. Com a espècies interessants vam poder capturar una tallareta vulgar (Sylvia comunis) i un tallarol emmascarat (Sylvia hortensis), així com una altra sorpresa a les ballestes: un trobat (Anthus campestris).


Tallarol emmascarat. Guillem Arrufat ©

Trobat. Guillem Arrufat ©

Passem un parell de taules amb les recaptures més interessants i els totals de captures:

Controls:


Totals:


Finalment, com hem comentat, vam plegar al capvespre i cap a casa. Ara, deixarem tranquils els ocells de la vall de Rabassers fins a la tardor, que esperem poder fer alguna sessió en la migració post-nupcial.

Responsables: Hubert Mas i Guillem Arrufat.