Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dimecres, 12 de setembre del 2012

Mini campanya voluntària d'anellament a la Vall de Montjoi, Cap de Creus.

A continuació es mostren els resultats obtinguts a les jornades dels dies 8, 9, 10 i 11 de setembre del 2012 a la Vall de Montjoi, al Cap de Creus.

Alguns dels voluntaris de la campanya.

Es van emprar entre 14 i 18 xarxes japoneses de 12 metres situades en diferents hàbitats al llarg de la vall. El nombre de xarxes va dependre dels voluntaris que hi havia cada dia i del nombre de captures, de tal manera que va anar augmentant al llarg dels dies (Taula 2).

Campament d'anellament.

Amb un total de 139 ocells capturats de 26 espècies diferents (entre anellaments i controls), es va capturar un gran nombre d'espècies migradores de llarga distància, transaharianes, és a dir, que van a passar l'hivern més avall del Sahara, a l'hemisferi sud (Taula 1).

Tallarol emmascarat (Sylvia hortensis)

Papamosques gris jove (Muscicapa striata)

Jove de capsigrany (Lanius senator)

Daniel Castro anellant.

Són exemples d'espècies transaharianes el xot (Otus scops), l'enganyapastors (Caprimulgus europaeus), el tallarol gros (Sylvia borin), el mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus), el mastegatatxes (Ficedula hypoleuca), l'oriol (Oriolus oriolus), la cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus) o la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus).

Xot (Otus scops)

Enganyapastors (Caprimulgus europaeus)

Cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus)

Mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus)

Mastegatatxes (Ficedula hypoleuca)

Oriol (Oriolus oriolus)

L'espècie més capturada va ser el tallarol capnegre (Sylvia melanocephala), espècie resident i molt abundant al Cap de Creus. D'altre banda, es va capturar un individu jove de picot garser petit (Dendrocopos minor), una espècie que ha colonitzat el Parc Natural del Cap de Creus els darrers anys  ja que la primera cita data de l'any 2009 a Vilajuïga (Miguel Á. Fuentes i Gerard Dalmau). També una merla blava (Monticola solitarius), un ocell del qual s'anellen molts pocs individus cada any a Catalunya (SIOC).

Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)

Picot garser petit (Dendrocopos minor)

Mascle jove de merla blava (Monticola solitarius)

Com a dada interessant, el dia  9 de setembre es van capturar 3 bosquetes icterines (Hippolais icterina) una espècie que només es troba en pas, principalment a la primavera, i que és poc comuna a la Península durant la migració de tardor.

 Bosqueta icterina jove (Hippolais icterina)

  Bosqueta icterina jove (Hippolais icterina)

Bosqueta icterina adulta (Hippolais icterina)

Accidentalment, també es ca vapturar un ratpenat, que es va identificar com a pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus) i es va alliberar sense patir cap dany.

Pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus)

Taules resum:



Finalment, agraïr la participació i les aportacions dels voluntaris, tot plegat ha contribuït a que la campanya fos un èxit!

Blanca Mira amb un bruel.

Clara, Montserrat i Óscar amb la merla blava.

Àlex Fonollosa anellant el xot.


Responsables: Alba Casals, Miguel Á. Fuentes, Gerard Dalmau i Carles Pibernat.


Participants: Blanca Mira, Clara Lozano, Raquel Pérez, Àlex Fonollosa, Daniel Castro, Ponç Feliu i fills (Quim i Ponç Feliu), Montserrat Fabregat i Óscar Lumbreras.


2 comentaris:

  1. mini... deunidor quasi una setmaneta! jo quan marxi 5 dies al Delta de l'Ebre serà com una marató!jaja

    felicitats!!

    ResponElimina