Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dimarts, 14 de maig del 2013

Jornada d'anellament portes obertes a l'Illa de la Pilastra, Bescanó.

El passat dissabte, dia 11 de maig, es va realitzar una altre jornada d'anellament portes obertes (la tercera de les quatre jornades programades amb el Consorci Alba-Ter). Aquesta vegada, a l'Illa de la Pilastra, Bescanó.

La taula d'anellament amb alguns dels participants.

Tot i que la jornada es va realitzar a Bescanó, a l'Illa s'hi ajunten tres municipis: Bescanó, Sant Gregori i Salt. I és sobretot a l'interior d'aquesta on s'han realitzat les actuacions del Projecte Life Ter-Riparia i on es van muntar la majoria de xarxes, per garantir el bon funcionament de la jornada.

El nombre de captures no va estar gens malament, amb gairebé 50 ocells capturats de 15 espècies diferents, dos d'ells ja amb anella: un rossinyol bord (Cettia cetti) adult, però d'edat desconeguda, i un blauet (Alcedo atthis) que pel tipus d'anella semblava tenir força anys.

El blauet. Un mascle adult.

Les espècies més capturades van ser la merla (Turdus merula) i el pit-roig (Erithacus rubecula). En el cas de les merles, ja es va capturar algun poll de l'any, però curiosament, la majoria d'individus tant de merla com pit-roig eren adults, ocells de dos anys de vida o més. Això és un indicador de que es tracta d'un punt privilegiat pels ocells ja que disposen de molt d'aliment (es ple d'esbarzers i aladerns, fruit dels quals serveix d'aliment per a moltes espècies) i és un lloc bastant tranquil al tractar-se d'una illa envoltada d'aigua.

Poll de merla. Volander però amb les plomes encara en creixement. Un valent.

Les espècies més destacables van ser tres xivitones (Actitis hypoleucos) que es van capturar a primera hora i dues tòrtores vulgars (Streptopelia turtur) que van caure més tard, a una xarxa pensada per ocells de major tamany. Ambdues espècies ja detectades el dia abans, mentre es preparava l'estació d'anellament.

Una de les 3 xivitones.

Tòrtora vulgar. Vam agafar la parella.

Retrat de la tòrtora vulgar.

L'assistència no va ser tan multitudinària com la jornada anterior, però tampoc va estar gens malament. Al ser menys, vam poder aprofunditzar millor i tothom va poder fer les seves preguntes.

En Carles explicant la muda del rossinyol bord.

La propera i última jornada de portes obertes prevista per aquesta primavera, conjuntament amb el Consorci Alba-Ter, es durà a terme el dia 24 de maig a les bassses de nova creació de les Hortes de Santa Eugènia. Al vespre es farà una xerrada i descoberta d'amfibis, hi esteu tots convidats!



Responsable jornada:  Alba Casals.

Participants: Gerard Dalmau, Elisabet Tetas, Quim Ball-llosera, Xavier Ballesteros, Ponç Feliu, etc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada