Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dijous, 17 d’octubre del 2013

El Dia Mundial dels Ocells al Ter Vell, Baix Ter! (6 d'octubre de 2013)

El diumenge 6 d'octubre, també en el marc del Dia Mundial dels Ocells, es va organitzar una jornada d'anellament al Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, al Ter Vell, just on es troba l'observatori de fusta.

L'observatori de fusta de Ter Vell, des d'on és fàcil veure la llúdriga.

Tothom expectant d'el blauet.

Des del Parc, el Consorci Alba-Ter i nosaltres mateixos, amb la col·laboració de la brigada de l'Ajuntament de Torroella, vam preparar la jornada, amb un total de 12 xarxes que, tot i la tramuntana, acabarien agafant 21 ocells de 8 espècies diferents.

Trist.

La jornada va acumular poques captures a primera hora, molt poques, però després es va animar i vam anellar dos blauets (Alcedo atthis), dos trists (Cisticola juncidis), alguna mallerenga carbonera (Parus major) i blava (Parus caeruleus) i força rossinyols bords (Cettia cetti). Com sempre, els blauets van ser els estrelles!

Un dels blauets.

Gaudint dels ocells!

A continuació es mostra un resum de les captures, tal com era d'esperar, totes elles anellaments, ja que es tracta d'un espai on ja no s'anella habitualment (antigament hi havia una estació Sylvia però ja no està operativa).


Els que feiem la volta a les xarxes, també vam poder veure un rastre de llúdriga (Lutra lutra) ben evident. Al costat d'un pas que sortia del canal, a través del canyís, vam trobar les escates fresques d'un peix recent menjat. Dos metres més enllà, un excrement d'olor forta, encara fresc, ens acabava de determinar que es tractava d'una llúdriga.

Pas de llúdriga.

Escrement de llúdriga.

Escates, rastre de llúdriga.

Passades les 11 del matí, quan les captures van anar irremediablement de baixa i des de l'observatori ja ho teniem tot vist, vam deixar l'anellament per anar cap a la Gola, a observar ocells amb els prismàtics i telescopis. No va sortir gran cosa, però si molts ànecs collverds (Anas platyrhynchos), un ànec cuallarg (Anas acuta), un flamenc (Phoenicopterus ruber), becadells (Gallinago gallinago) i altres límicoles.

De camí cap a la Gola. © Eva Solanes.

Eruga del borinot de les corretjoles (Agrius convolvuli) trobada pel camí. © Eva Solanes. 

Tot i la tramuntana, que no es va excedir, va ser una jornada amb molt bona participació! Van passar més de 40 persones al llarg de tot el matí. Esperem poder-ho repetir.

Responsables jornada: Gerard Dalmau i Alba Casals.


   Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada