Ja durant el mes de febrer es van iniciar els trampejos per aligot comú (Buteo buteo), en el marc del projecte de biometria, marcatge i seguiment iniciat el 2010, sense cap èxit en les captures.
Aligot amb les bandes alars.
Aquest mes, però, l'hem començat amb bons resultats, i és que ara les parelles d'aligot comencen a estar molt agressives, reforçant el seu vincle de parella, marcant i defensant el territori, refent el niu, etc. així que resulta un dels millors moments per atraure'ls i capturar-los.
Retrat de l'aligot capturat, un vell conegut.
El dia 12, tot i el vent, vam sortir a camp i al cap de pocs minuts es capturava un individu que, sorpresa! Ja s'havia anellat 2 anys al mateix lloc. Un mascle segons les observacions de camp, però ara, s'enviarà una mostra de plomes per fer l'anàlisi d'ADN i determinar-ho amb seguretat.
L'anella de PVC antiga.
Com determina el protocol, es van posar les bandes alars (en el cas d'aquest individu es va haver de canviar l'anella de PVC que ja portava, molt bruta i illegible, per posar-ne una de nova amb codi vinculat a la banda alar). Es van prendre totes les mesures biomètriques i es van fer fotografies de la muda per poder-les comparar amb les fotografies de dos anys enrere, obtenint així més informació sobre la seqüència de muda.
Un veí alliberant-lo un cop acabat.
A més, vam aprotifar aquest individu per estandaritzar el mètode amb en Paco Martínez, anellador, soci i col·laborador d'El Blauet que, a partir d'aquest any, formarà un nou equip de captura i presa de dades pel projecte al Pallars Jussà.
Preguem a qualsevol persona que vegi un aligot comú amb marques alars com aquestes o similars, ens ho fagi saber enviant un correu a assocgirona@gmail.com. Així podrem complementar les nostres dades.
Responsables jornada: Alba Casals i Carles Tobella.
Participants: Paco Martínez i Bernd.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada