Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dilluns, 24 de novembre del 2014

Primera jornada d'anellament a les menjadores de Salt (23/11/2014).

El passat diumenge dia 23 de novembre vam fer la primera jornada a les menjadores de les Hortes de Cal Marquès de Salt. Com l'hivern passat, les menjadores estan situades enmig d'un camp d'oliveres, cada any més denses i fetes, que serveixen de refugi i font d'aliment a molts ocells, no només als que acudeixen a les menjadores.

L'Alex i un pit-roig. © Alba Casals.                       Mallerenga blava. © Alba Casals.

En total es van emprar 8 xarxes, repartides en dues bateries (grups de xarxes empalmades) de 4 xarxes. Una bateria abraçant les menjadores de les oliveres i l'altra a la plantació de vímet que hi ha uns metres més enllà.

Cargolet. © Alba Casals.

En 5 hores d'anellament (de 7 del matí a 12 del migdia) es van capturar un total de 90 ocells de 14 espècies, dels quals 80 van ser anellaments i tan sols 10 van ser controls. El més destacable la captura i anellament d'un passarell (Carduelis cannabina) i una titella (Anthus pratensis), espècies mai abans capturades a aquesta estació, tot i ser-hi habituals a l'hivern. També dos blauets (Alcedo atthis), a la bateria de les oliveres, segurament creuant de la sèquia Monar cap al Ter o cap a alguna bassa propera.


Titella anellada. © Alba Casals.

Un dels blauets. © Alba Casals.

L'espècie més capturada va ser el pardal xarrec (Passer montanus), seguida del gafarró (Serinus serinus) i el pardal comú (Passer domesticus). 

Femella de passerell. © Alba Casals.

Més detall. © Alba Casals.

Les menjadores, amb menys d'una setmana de posades, encara no atrauen tants ocells com atrauran a ple funcionament i el nombre de mallerengues capturades va ser molt baix comparat amb la mitjana de captures habitual a les menjadores. 

Cuereta blanca vulgar. © Alba Casals.

No obstant això, es van controlar varis ocells anellats anteriorment a l'estació. El control més destacable el d'un repicatalons (Emberiza schoeniclus) anellat a la mateixa estació el 29 de desembre de 2013 i que per tant, sembla que repeteix zona d'hivernada.

Repicatalons anellat l'any anterior i controlat el diumenge. © Alba Casals.

Al llarg de l'hivern seguirem fent jornades a les menjadores, tant de Salt com de Girona, al bosc de Can Salvatella. Us anirem informant!


Responsables jornada: Alba Casals, Carles Tobella i Hubert Mas.

Participants:  Cristina Mora, Alex Fonollosa, Adrià Bellvert, Ione Arbilla, Helena Rodriguez, etc.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada