Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

diumenge, 26 d’octubre de 2014

Jornada naturalista al Pla dels Socs, Salt.

El passat diumenge 19 d'octubre vam fer una jornada naturalista al Pla dels Socs, al Parc de les Deveses de Salt. La tercera d'aquesta tipologia, després de les que es van fer la darrera primavera al riu Daró, a Cruïlles, i al mateix riu Ter però a l'Illa de la Pilastra.

Gran grup fent menjadores. © Alba Casals.

Exposició de nius i bolets. © Alba Casals.

De bon matí vam començar amb l'anellament ja que les xarxes estaven posades des del vespre anterior, però ja teníem a punt les exposicions de nius, de bolets i de fruits de tardor, per que els visitants que anessin arribant en poguessin gaudir.

El president, ensenyant una merla. © Joan Pibernat.

A punt de deixar-lo anar. © Alba Casals.

En total es van capturar i anellar més de 30 ocells de 10 espècies diferents i els joves aprenents en van anar portant el registre a una pissarra. Els ocells més vistosos que vam anellar van ser un blauet (Alcedo atthis) i un gaig (Garrulus glandarius)! Aquest últim, es va atrevir a alliberar-lo un marrec molt valent (la pessigada del gaig fa mal, té molta força al bec i no dubta en fer-lo servir)!.

Identificació i registre d'espècies! © Joan Pibernat.

Amb els més jovenets! © Anna Peñalba.

A les 10:30 ens vam dirigir al riu i a la bassa de les Cigonyes per mirar de pescar alguna cosa. tots armats amb salabres, només es va poder treure un capgròs de tòtil (Alytes obstetricans), hi havia molta aigua i això va complicar la pesca.  No obstant això, també vam poder veure un gripau comú (Bufo bufo) que havíem trobat amb la humitat de la primera hora.

Pescant a la bassa. © Cristina Bonet.

També, al llarg del matí, va anar funcionant el taller de menjadores, que se'n podien fer de tres tipus: amb briks tallats, amb reixeta quadriculada o bé enfilant cacauets amb pela en un filferro. A tothom qui en va fer, li vam proposar que les pengés a casa de cara a l'hivern, per poder gaudir de les mallerengues que ben segur les descobriran més tard o més d'hora!

Fent menjadores i pintant. © Alba Casals.

Menjadora de reixeta amb cacauets. © Cristina Bonet.

A part del taller de menjadores, n'hi havia un de pintura de làmines i també un espai amb manta al terra, amb figures d'animals i jocs d'encaixar pels més petits. Com sempre, vam afegir una secció amb llibres de natura  per consultar, amb més de 20 llibres de temàtica variada.

Taula de llibres i material de consulta. © Cristina Bonet.

Exposició de fruits de tardor. © Anna Peñalba.

Esperem que, amb tot plegat, la gent quedés tan satisfeta com esperàvem i que aprenguessin moltíssimes coses! A la primavera tornarem amb més jornades d'aquesta tipologia.

Responsables jornada: Associació el Blauet.

Col·laboració: Consorci del Ter i Ajuntament de Salt.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada