Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dissabte, 28 de febrer del 2015

2a Jornada Naturalista amb SITRA al riu Daró, a Cruïlles.

El passat dissabte 21 de febrer i vist l'èxit de la primera jornada, que es va fer l'any passat per les mateixes dates, vam fer la 2a Jornada Naturalista a la Palanca del riu Daró, a Cruïlles, al Baix Empordà.

Tots atents a l'anellament d'ocells. © Miriam Carreras.

Es tracta d'una jornada "multidisciplinar" en la que es mostren i es donen a conèixer diferents grups de fauna, mitjançant diverses activitats. Llàstima que el temps no va acompanyar perquè tot i així, van passar-hi més de 40 persones!

Fent una batuda a les xarxes. © Miriam Carreras.

Amb estones de plugim i una mica de vent, vam fer l'anellament científic d'ocells des de la primera hora i vam capturar un total de 40 ocells de 8 espècies. Es van recapturar alguns ocells anellats l'any anterior i que encara mantenen el seu territori a la zona. També es van anellar uns quants lluers (Carduelis spinus) un hivernant moltes vegades escàs.

Femella de lluer. © Alba Casals.

Mascle de lluer. © Alba Casals.

Tots els ocells es van processar com es fa habitualment, determinant l'espècie, l'edat i el sexe mitjançant la muda sempre que sigui possible, fent la mesura de l'ala, la mesura de la tercera ploma de l'ala, determinant la condició física segons el greix i la musculatura i finalment pesant-los dins d'un pot!

Ocell capturat a la xarxa. © Miriam Carreras.

Els més jovenets i també alguns adults, deixaven anar els ocells un cop processats, així, si mai els tornem a capturar, tindrem més informació d'aquell individu, que ja estarà fitxat!

Taula de les captures, on A són anellaments i C controls.

També vam provar la pesca amb salabre però... mala sort! No vam aconseguir pescar cap peix, la qual cosa no vol dir que no hi siguin! El riu Daró és un riu molt ben conservat a la seva capçalera i hi podem trobar una diversitat significativa de peixos autòctons. Tot i això els més petits no van desistir i s'ho van passar molt bé salabrejant el riu.

Observant el riu, on són els peixos? © Alba Casals. 

A primera hora també hi havia un espai de consulta i lectura amb guies i pòsters i un altre espai per als més petits, amb jocs de terra i contes, però vam haver-ho de recollir per la pluja.

Material de consulta. © Miriam Carreras.

A canvi, vam muntar el taller de menjadores i caixes niu, on pares i fills van col·laborar per construir les caixes que més tard vam penjar.

Penjant les caixes niu acabades de fer! © Alba Casals. 

A part de l'anellament d'ocells l'altra activitat que va destacar pels resultats va ser la caminada per buscar rastres. Vam trobar rastres de senglar (Sus scrofa), de visó americà (Neovison vison), de conill (Oryctolagus cuniculus) i sobre el pont de la Palanca, una latrina de geneta (Genetta genetta) immensa!

Latrina de geneta sobre el pont. © Alba Casals.

Vista des de lluny. © Alba Casals.

Però el més important, vam aprendre a identificar els rastres i de passada també vam trobar dues reinetes (Hyla meridionalis) amagades sota una pedra.

Excrements de senglar. © Alba Casals.

Reineta. © Alba Casals.

Esperem poder-hi tornar l'any qe ve i que el temps ens acompanyi! Gràcies a tots per la participació! 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada