Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dimecres, 16 de maig del 2018

Anellament en migració prenupcial al Mas de Rabassers (22-24/04/2018)

Aprofitant uns dies lliures i la bonança climàtica, des de l’associació vam decidir fer un anellament durant el període de migració prenupcial al Cap de Creus, un dels punts més baixos de la gran barrera que representen els Pirineus durant la migració dels ocells terrestres.

Per culpa de l’èxit de la passada tardor en aquesta estació, vam decidir també realitzar aquest anellament durant la migració prenupcial i aprofitar el màxim de dies que ens fos possible. És per això que vam decidir pujar diumenge a mitja tarda, muntar el màxim de xarxes de l’estació i ja fer els primers ocells aquell vespre. L’endemà vam muntar alguna xarxa que va quedar pendent i vam col·locar una nova xarxa de 3 metres prop de l’embassament, en una petita zona de canyissar. Vam concloure l’anellament fins dimarts al vespre, on acabàvem de desmuntar quan el sol començava a caure per sota l’horitzó.

Mascle de cotxa cuaroja. Guillem Arrufat ©

La primera tarda d’anellament, es van capturar 9 ocells, on podem destacar 3 rossinyols (Luscinia megarhynchos) (un control) i dos mascles de cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus).
El segon dia (dia de Sant Jordi) va ser força més interessant, on el nombre de captures no va ser exagerat, però es va capturar un nombre d’espècies molt elevat. Aquest cop també vam parar 4 ballestes, per intentar agafar algun ocell diferent. Es van fer 67 captures de 19 espècies. Com a destacables 3 mascles de bitxacs rogencs (Saxicola rubetra) i una tórtora vulgar (Streptotelia turtur). Remarcar el paper de les ballestes, en les que vam poder capturar una cogullada fosca i un còlit gris. El dia es va anar desenvolupant amb calma agafant força nombre de migrants i pocs nidificants, com algun rossinyol i algun tallarol capnegre (Sylvia melanocephala) amb anelles antigues.

Retrat de la cogullada fosca. Guillem Arrufat ©

Tortora. Guillem Arrufat ©

Retrat del còlit gris. Guillem Arrufat ©

Bitxac rogenc. Guillem Arrufat ©

El últim dia, va baixar el nombre de captures (38) i d’espècies (14), tot i que algunes espècies eren noves per la llista de totals. També es van fer menys captures perquè ens vam veure en la necessitat de tancar una estona les xarxes al migdia, tant pels ocells, per la calor que feia, com per nosaltres mateixos i agafar una mica d’aire. Com a espècies interessants vam poder capturar una tallareta vulgar (Sylvia comunis) i un tallarol emmascarat (Sylvia hortensis), així com una altra sorpresa a les ballestes: un trobat (Anthus campestris).


Tallarol emmascarat. Guillem Arrufat ©

Trobat. Guillem Arrufat ©

Passem un parell de taules amb les recaptures més interessants i els totals de captures:

Controls:


Totals:


Finalment, com hem comentat, vam plegar al capvespre i cap a casa. Ara, deixarem tranquils els ocells de la vall de Rabassers fins a la tardor, que esperem poder fer alguna sessió en la migració post-nupcial.

Responsables: Hubert Mas i Guillem Arrufat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada