Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dimarts, 29 de maig del 2018

Primera sessió Sylvia d'estiu a l'Illa de Ter (5.05.2018)


Després de tres mesos tornem a fer una sessió d’anellament a Illa de Ter.

Es va haver de preparar la zona doncs amb les pluges de la primavera la vegetació ha crescut molt i la zona s’havia de netejar per a poder-hi encabir les xarxes. També s'han hagut de fer algunes lleugeres modificacions en la localització de les xarxes per alguns canvis patits a la zona d'anellament. Hem pogut comprovar com la zona de canyar de la xarxa nº 9 que s’havia tallat a l’hivern torna a rebrotar amb força, però s’ha hagut de desplaçar la xarxa uns metres. També hem canviat la xarxa del riu (nº 10) que estava a tocar del camí i que patia un continu pas de gent i gossos.  L’hem col·locat a l’altre costat de riu en un indret molt més tranquil.

El dia es va presentar amb clars i núvols i una mica de pluja que ens va fer la guitza i ens va obligar a tancar les xarxes una hora a mig matí i protegir el material d’anellament de la pluja; tot i això la sessió va anar prou bé i es van capturar 56 ocells de 15 espècies + 5 recaptures. Les espècies més capturades:  el tallarol de casquet (10), el rossinyol bord (9) i la cuereta torrentera (9).


Com a més destacable la captura d’una mallerenga emplomallada, ocell rar a la zona amb només una captura el 2006. Com a ocell típic de pinedes creiem que es tracta d’un ocell que havia baixat al riu a beure procedent d’alguna de les pinedes del voltant o bé un ocell migrant.

Mallerenga emplomallada. Foto: Hubert Mas.

Cal destacar també els primers joves de l’any de cuereta torrentera (7) i cuereta blanca (2) i moltes femelles amb placa incubatriu de rossinyol bord, pit-roig i tallarol de casquet.

Jove de cuereta torrentera. Foto: Hubert Mas.

També el primer rossinyol de la temporada! Aquest any a l’Illa se senten diversos mascles cantant si comparem amb l’any passat en què només es va capturar un jove en tota la temporada quan el què és  habitual era capturar una trentena d’exemplars entre joves i adults (sospitem que l'aclarida de vegetació baixa feta per l’ajuntament a la zona la primavera passada amb pèrdua de zona de nidificació hi va influir).

Rossinyol. Foto: Hubert Mas.

Com a aspecte negatiu no es va capturar cap migrant i és que aquest any la migració en general va endarrerida per les condicions meteorològiques adverses tant aquí com a l’Àfrica i la zona de l’Atles. 

Estornell vulgar. Foto: Hubert Mas.

Anellador:  Hubert Mas.
Participants a la jornada:  Pau Estanyol, Elvira Vila i Joan Feliu.


Esperem a realitzar la segona sessió aviat, tot i que, a causa de les pluges, han obert les portes del pantà i es fa difícil i insegur accedir a l'illa. Estarem a l'espera i us mantindrem informats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada