Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dilluns, 12 de novembre del 2012

Primeres caixes penjades!

Aquest dissabte dia 10, vam procedit a penjar les primeres caixes. A les 9 del matí vam quedar a les Hortes del Marquès per organitzar-nos en grups i anar per feina.

Uns quants van sortir a recollir vímet i branques d'olivera per fer les cistelles de mussol banyut, mentre els altres, acababen de preparar els ganxos i suports de les caixes.

Fent les cistelles © Ricard Busquets.

Fent les cistelles © Ricard Busquets.

A les 10 penjàvem la primera caixa, al campanar de l'esglèsia de Sant Cugat de Salt, gràcies al consentiment i col·laboració del mossèn Fèlix Mussoll, rector de la parròquia. La caixa niu per òliba es va situar al finestral oest del camapnar, el més favorable tant per als possibles ocupants (no hi arriben les fortes tramuntanades ni el vent de llevant) com per l'estètica del campanar (és el costat oposat a la vila, generant el mínim d'impacte visual).

A punt per pujar al campanar. © Alba Casals.

Al campanar. © Ricard Busquets.

Instal·lant la caixa. © Ricard Busquets.

La caixa es pot observar a distància des del peu mateix de l'esglèsia, però amb més bon angle, des del carrer de Lluís Moreno, gairebé al final de la vila.

Vista des del peu de l'esglèsia. © Ricard Busquets.

AVista des del carrer Lluis Moreno. © Ricard Busquets.

Fet això, vam tornar al taller d'operacions per penjar la segona caixa niu, una per mussol comú, a la granja de l'avi Casals (al qual agraïm que ens hagi cedit l'espai per treballar tots aquests dies). La caixa es va situar a la part més alta del paller, el lloc menys transitat.

Instal·lant la caixa. © Ricard Busquets.

Caixa niu per mussol comú. © Ricard Busquets.

La tercera caixa a penjar també era de mussol comú, en aquest cas a l'Hípica la Crinera, a uns 700 metres de la granja.

Instal·lant la caixa. © Ricard Busquets.

Caixa niu de la Crinera. © Ricard Busquets.

Tant aquest espai com l'anterior, semblaven bons per instal·lar-hi una caixa niu per 'òliba, no obstant, sabem de la presència, des de fa anys, d'una parella d'òlibes criant a la masia de Cal Marquès, que es troba a poc més de 500 metres dels dos punt. Les òlibes són una espècie territorial que conviu bé amb els mussols però no amb d'altres parelles de la mateixa espècie, per tant no tindria sentit voler instal·lar una altre espai per òlibes en un territori que ja està ocupat.


Finalment, es van penjar dues caixes per xot a les deveses de Salt, una a la bassa de les Sorreres i l'altre a la bassa dels ànecs. Ambdues a la cara sud-est d'un pollancre.

Vehícle de camp. © Ricard Busquets.

A la bassa de les Sorreres. © Ricard Busquets.

Instal·lant el suport. © Ricard Busquets.

Instal·lant la caixa. © Ricard Busquets.

Caixa instal·lada. © Ricard Busquets.

Caixa instal·lada. © Ricard Busquets.
Caixa de la bassa dels ànecs. © Alba Casals.

En total es van penjar 5 caixes, en falten 11 i 4 nius de vímet. Tenim previst penjar-ne una d'òliba a Montfullà  i una de mussol a Salt aquesta setmana, a porta tancada per tractar-se de propietats privades el lloc on s'instal·len. El pròxim dissabte procedirem altre cop amb les caixes que queden.

Us hi esperem!


2 comentaris: