Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

diumenge, 30 de desembre del 2012

Amfibis - Mostreig de les basses, desembre del 2012.


Aquest desembre s’han iniciat oficialment els mostreigs del projecte amfibis. Tot i que ja s’havien anat trobant espècies d’interès durant les visites prèvies i puntuals a alguna de les basses (mesos d’octubre i novembre), encara no s’havia realitzat un mostreig exhaustiu de cada una d’elles.

La Montserrat a l'Aiguamoll del Veïnat. © Alba Casals.

Els dies 28 i 29 de desembre es van mostrejar els 19 punts corresponents a les basses i els 2 punts situats a les ribes del Ter (Illa de la Pilastra i codolar del Pla dels Socs), de manera visual i amb salabre.

Mostrejant a la bassa de les Cigonyes. © Alba Casals.

Mostrejant una bassa de nova creació. © Alba Casals.

Es van trobar larves hivernants de granota pintada (Discoglossus pictus) a una petita bassa que es troba amagada a la zona del veïnat i de granota verda (Rana perezi) a la bassa de les Cigonyes. També un juvenil de granota pintada al codolar del Pla dels Socs i un altre juvenil d’espècie indeterminada a la bassa de l’Albareda.

Capgrossos de granota verda. © Alba Casals.

Taula resum dels resultats (clicar per ampliar):


A més, mentre ens desplaçàvem de punt a punt s’anava observant l’entorn i aixecant pedres i troncs per tal de trobar possibles adults hivernant a sota i així poder-los tenir en compte.

Com a curiositat, sota una soca morta del Pla dels Socs vam trobar 3 individus adults de 3 espècies diferents hivernant ben juntets. Una granota pintada (Discoglossus pictus), un gripau comú (Bufo bufo) i un tòtil (Alytes obstetricans). A més, un altre individu de gripau comú, també a molt poca distància.

Gripau comú, tòtil i granota pintada hivernant junts. © Alba Casals.

També es van trobar 2 barbs de muntanya (Barbus meridionallis) a la bassa de les Cigonyes, conectada amb el Ter per a l’entrada d’aigua (cosa que explica la presència de peixos a una bassa temporal com és la de les Cigonyes).

Barb de muntanya. © Alba Casals.

Però per troballes curioses, el barb de muntanya (Barbus meridionallis) que va aparèixer a l’Aiguamoll del Veïnat. El barb de muntanya és un peix autòcton que ocupa els cursos mitjans i alts dels rius, amb preferència pels fons pedregosos o amb grava, però que no ocupa basses i aiguamolls, pel que pensem que algú el podria haver portat allà.

Mostrejant al codolar del Pla dels Socs. © Alba Casals.

En moltes de les basses s’ha trobat força cranc americà (Procambarus clarkii), una espècie molt perjudicial per als amfibis,  i en algunes de concretes, macro-invertebrats que s’utilitzen com a bio-indicadors de la qualitat de l’aigua, tals com coleòpters aquàtics, dàfnies o nínfes d’odonats.

Nínfa d'odonat. © Alba Casals.

Coleòpter aquàtic de la família dels hidrifílids. © Alba Casals.



Responsables: Montserrat Fabregat i Alba Casals.

Col·laboradors: Iago Pérez, Àlex Fonollosa, Laura Lorente, Lucia Bence i Marçal Pla.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada