Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dimecres, 10 d’abril del 2013

Anellament de limícols i nocturnes a Esclet, Cassà de la Selva.

El passat cap de setmana 6 i 7 d'abril vam passar la nit i matinada de dissabte a diumenge al prat de dall innundable d'Esclet. L'objectiu era anellar limícoles i veure què passava cap a les hores de la matinada, si apareixien ocells nous o desapareixien els que hi havia la nit anterior.

Quan vam arribar a la tarda a muntar, a més de les espècies que després es capturarien, també hi havia un grupet de 5 tètols cuanegres (Limosa limosa) i una gamba verda (Tringa nebularia), que sembla ser que van passar la nit a un altre camp innundat de l'altre costat del camí.

Bateria de xarxes per limícols.  © Alba Casals.

Es van muntar 10 xarxes per limícoles, repartides en dos bateries de 5 que tallaven tot el prat de NE a SO, tallant perpendicularment els vols que s'havien vist fer als grupets de limícole. 

Desmuntant la bateria al matí.  © Àlex Fonollosa.

A més es van muntar dos xarxes de 9 metres per rapinyaires, tancant una entrada del prat estratègicament, ja amb certa intuició de que el lloc podia ser bo per migradors com el mussol emigrant, no ens imaginàvem que n'acabaríem capturant un! 

L'ocell estrella de la nit!  © Alba Casals.

A les 9 del  vespre vam fer la primera volta i així successivament fins les 2 de la matinada quan ja no es va capturar cap limícol però sorpresa! Hi havia un mussol emigrant a la xarxa! 

Servidora amb el mussol emigrant.  © Alba Casals.

El vam anellar, medir i fotografiar, abans de tornar-lo a deixar anar. Vam intentar seguir-lo quan marxava però va ser tan ràpid i silenciós marxant en un vol baix, arran d'herba, que el vam perdre ràpidament.

L'ala del mussol emigrant.  © Alba Casals.

Vam seguir fent batudes a les xarxes cada hora i vam capturar un becadell comú més. En total 8 limícoles de 4 espècies diferents. Dos individus anellats aquella mateixa nit van caure unes hores més tard i només s'en va registrar el pes. Per tant van ser 10 captures de les quals 8 anellaments i 2 controls del dia.

Una de les gambes roges anellades.  © Alba Casals.

Les espècies van ser 2 becadells (Gallinago gallinago), 3 gambes roges vulgars (Tringa totanus), 2 valones (Tringa glareola) i 1 xivita (Tringa ochropus). Ni rastre dels tètils ni de la gamba verda.

Una de les dos valones.  © Alba Casals.

I un dels dos becadells. © Alba Casals.

Finalment, a les 5 del matí passades, quan ja ens disposàvem a dormir una estoneta, vam trobar un mussol banyut (Asio otus) a la mateixa xarxa on abans haviem trobat l'emigrant. Altre cop la mateixa història: anellar-lo, prendre mesures i fer-li un grapat de fotos.

El mussol banyut. © Alba Casals.

Muda del banyut. © Alba Casals.

La llum ja era diferent i quan el vam deixar anar vam poder veure com s'aturava a una branca dels arbres del davant, disfrutant de la seva silueta per uns instants.

La Montse, cansada, amb el banyut. © Alba Casals.

Així doncs, la jornada va resultar un èxit! A veure si l'aigua aguanta uns dies més o torna a ploure perqué poguem fer-ne alguna altre i acabar d'arrodonir. D'altre banda, també queda Sils, que tot just ara comença a omplir-se de limícols.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada