El passat divendres 19 d'abril, tal i com estava previst, es va fer la xerrada sobre els amfibis del Parc de les Deveses de Salt.
Ens vam a la Factoria Cultural de la Coma-Cros a les 19:30 de la tarda. Erem unes 15 persones i tot i haver'n-hi més d'inscrites alguna gent va fallar (potser espantats pel temps, sense saber que gràcies a la bona ploguda d'una estona abans i al plugim que ens va acompanyar una estoneta, la sortida a camp va resultar un èxit!)
A les 20:30 sortíem cap a les Deveses, direcció Pla dels Socs. Tal com dèia, vam tenir sort que hagués plogut una estona abans i vam trobar força amfibis. Si aquell dia hagués estat com la resta de la setmana, segurament haguéssim tingut dificultats per trobar algun animaló i els de les basses tampoc haguessin cantat amb tantes ganes.
La Marta amb un gripau. © Alba Casals.
Primer de tot vam trobar un parell de tòtils (Alytes obstetricans), que també vam poder anar escoltant, el característic "tuuuut" metàl·lic, similar al cant d'un xot (Otus scops).
Tòtil. © Alba Casals.
Després força gripau comú (Bufo bufo), espècie estrella a les Deveses, i també un gripau corredor (Bufo calamita), menys abundant. Vam poder-los comparar entre si però també vam veure la gran variabilitat cromàtica que pot tenir el gripau comú amb individus més verdosos, marrons o bé groguencs, amb taques o llisos.
Gripau comú vermellós. © Alba Casals.
Gripau comú verd tacat. © Alba Casals.
I de la mateixa manera la següent espècie, la granota pintada (Discoglossus pictus), una granota introduida a França a principis del segle passat i que s'ha anat expandint cap al sud. Les trobem llises, tacades i rallades i també poden variar força de coloració.
Granota pintada sense taques. © Alba Casals.
Granota pintada tacada. © Alba Casals.
També vam aprendre com diferenciar els mascles de les femelles i acabant de fer la volta, vam trobar moltíssims cargols i uns quants llimocs que havíem de vigilar de no trepitjar.
Ens vam parar davant la Bassa dels Carros per escoltar les granotes verdes (Pelophylax perezi) i les reinetes (Hyla meridionalis) i vam anar tornant cap als cotxes i cap a casa.
Escoltant els cants. © Alba Casals.
Hi haurà una segona jornada de Descoberta d'Amfibis el dia 24 de maig. Ens trobarem directament a les Hortes de Santa Eugènia per visitar les Basses de Nova Creació i provar si tenim tanta sort.
Us hi esperem!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada