El divendres 24 de maig vam fer la darrera de les jornades Portes Obertes previstes per aquesta primavera amb el Consorsi Alba-Ter.
La Montse fent la xerrada.
Vam quedar a les 9 del vespre al pàrquing del costat de les basses i quan ja hi erem tots la Montserrat va estrenar la jornada amb una petita introducció sobre els amfibis que podem trobar a la zona. Tòtil, gripau comú i corredor, granota verda, pintada i reineta. Aquesta última la vam poder veure ja que un dels participants n'havia recollit una a la carretera la nit anterior i la duia per alliberar-la a les basses (això és una acció que no es recomana de fer, encara que ens sembli que un animal va perdut per la carretera ell ja sap on va i alguns les utilitzen perquè no tenen més remei però altres fins i tot les escullen per facilitats de desplaçament, és tan simple com esquivar-los).
Amplexus de reinetes. Foto d'arxiu.
Després de l'explicació ens vam endinsar cap a les basses de nova creació i el primer que vam veure va ser un enganyapastors volant sobre el Ter, ja ben entrants en el crepuscle. Feia fresqueta i força vent, tot i la mica de pluja que havia caigut hi havia poca humitat i les condicions no eren massa favorables pels amfibis (sobretot per la fred que els impedeix moure's amb fluidesa i el vent que els asseca la pell). Tot i això vam poder sentir cors de granota verda i reineta, a més d'algun tòtil aïllat.
Tòtil a les Deveses de Salt.
Per més que vam buscar no vam poder trobar cap amfibi pels recs de les hortes o circulant pels camins. Ens vam haver de conformar amb els cants.
Alguns es vam quedar amb les ganes de veure alguna cosa més en directe i com que s'havia de muntar l'estació d'anellament a Salt per l'endemà ens van acompanyar i vam dedicar una estona a buscar amfibis per les Deveses, que tot i les males condicions d'aquell vespre, tenim més conegudes i sempre és més fàcil trobar algun individu.
La Montse donant explicacions.
Ja pel camí vam trobar els primers amfibis, després vam aixecar algunes pedres i ràpidament vam trobar més cosetes interessants. Una serp verda que ens va costar d'identificar, ja que una làmina blava li cubria l'ull habitual, senyal de que estava començant el procés de muda de la pell.
La serp verda fotografiada l'endemà, amb millor llum.
En total vam trobar tòtil, gripau corredor, gripau comú i gripau d'esperons! Aquest últim ens va alegrar la nit, costa de veure i és espècie d'interès per el projecte que s'està duent a terme a Salt.
Gripau corredor a Salt.
Gripau comú a Salt.
Gripau d'esperons a Salt.
I amb el gripau d'esperons vam donar per acabada la jornada. Queda clar, que l'any que ve quan repetim jornades d'aquest tipus hauran de ser a les Deveses de Salt, un espai del que tenim major coneixença i on està més que assegurada una important densitat i diversitat d'amfibis.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada