Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dimecres, 5 de juny del 2013

Inici del Seguiment de Micromamífers (SEMICE) a peu de Rocacorba.

El passat dijous dia 30 de maig vam anar a buscar les trampes que ens proporciona el Museu de Granollers per poder realitzar els mostrejos i divendres anàvem a mirar el lloc per col·locar-les.

La riera.

El punt que hem triat és al peu de la muntanya de Rocacorba, just creuant la riera que porta el mateix nom. Es col·loquen 36 trampes tipus Sherman i Longwort intercalades en una quadrícula de 6x6, separades 15 metres cada una.

Trampa Sherman.

Les vam posar de tal manera que quedaven algunes arran de camí, algunes arran de riera, al mig del camp i a dins de bosc (ocupant diversos hàbitats). L'esquer utilitzat és una pasta de tonyina amb farina i un troç de poma, de tal manera que es puguin veure atrets tan els rosegadors (ratolins i talpons) com els insectívors (mussaranyes).

Ratolí de bosc (Apodemus sp.)

Es van fer 5 mostrejos seguits, és a dir 2 dies i mig (matí i nit), de tal manera que vam fer dissabte, diumenge i dilluns.

La Judit amb una de les captures.

Els resultats van ser bastant inferiors als esperats, per no dir depriments. Desconeixem les causes (pot ser sigui error nostre), però el nombre de captures va ser exageradament baix amb només 3 ratolins de bosc (Apodemus sp.) en total. Restem a l'espera d'una valoració dels experts per saber què caldrà fer.

Un altre dels individus capturats.

Mentre estant, vam aprofitar que erem allà i que la riera ens proporcionava una bona diversitat de papallones per aprendre'n una mica més. En Carles és l'entès i ens ajudava amb la guia i el caça-papallones.

L'Àlex fotografiant Limenitis reducta.

Les espècies que vam poder observar durant les estades a la zona es llisten a continaució:

Gonepteryx cleopatra
Gonepteryx rhamni
Lasiommata megera
Pararge aegeria
Limenitis reducta
Lycaena phlaeas
Maniola jurtina
Lybithea celtis
Pieris brassicae
Artogeia rapae
Artogeia napi
Iphiclides podalirius
Vanessa atalanta
Vanessa cardui
Polygonia c-album
 

Limenitis reducta.
 
Limenitis reducta.

Gonepteryx rhamni.

Artogeia napi.

Maniola jurtina.

Polygonia c-album.

Pararge aegeria.

Artogeia rapae.

Lasiommata megera.

A la tardor hi tornarem, a veure si tenim més sort, i sinó la primavera que ve! Abans de descartar el punt o decidir que a penes hi ha micromamífers haurem de mostrejar una mica més ja que es tracta d'un grup d'animals molt fluctuant i on un any no n'hi ha gairebé cap al següent poden ser-hi a desenes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada