Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dimarts, 1 d’abril del 2014

Jornada Naturalista a la Pilastra, Bescanó.

Dissabte 29 de març vam fer una Jornada Naturalista a l'Illa de la Pilastra, a Bescanó. L'objectiu era donar a conèixer el patrimoni natural d'aquesta, amb una jornada que anava des de l'anellament científic d'ocells fins a la pesca amb salabre, passant per la descoberta de rastres, papallones, etc.

En Martí amb l'estrella de la jornada. © Carles Pibernat.

Preparat tot amb antelació, els organitzadors ja érem allà a primera hora del matí, però els participants van tardar en animar-se, potser pel dia tapat que feia a primera hora. A partir de les 10 la cosa es va anar animant i al llarg del matí van passar més de 75 persones per la jornada, tot un rècord!

Ambient de la jornada, amb els piragüistes de fons. © Cristina Mora.

Vam començar amb la jornada d'anellament, gairebé capturem una femella d'ànec collverd (Anas platyrhynchos) però es va escapar de la xarxa a l'últim moment. Però poc després... sorpresa! Vam capturar un aligot comú (Buteo buteo)!


L'aligot abans de posar-li les bandes alars. © Alba Casals.

L'aligot es va processar segons el procediment habitual del Projecte Aligots: es van prendre les mesures biomètriques, es van fer les fotografies de la muda, es van prendre mostres de plomes pel sexat mitjançant l'ADN i es va marcar amb l'anella de PVC i les bandes alars. Després, mentre ens sobrevolaven altres aligots i sota l'expectativa de tots, premsa inclosa, va ser alliberat.

Mesurant l'ala de l'aligot. © Cristina Mora.

Mesurant l'envergadura. © Cristina Mora.

En total es van capturar 44 ocells de 13 espècies diferents. D'aquests, 38 van ser anellaments i 6 controls, és a dir ocells ja anellats anteriorment. A continuació es mostra una taula amb les captures.


Cap a les 10, en Gerard i en Miguel Ángel es van animar amb els salabres i van pescar alguns peixos: barb de muntanya (Barbus meridionalis), alevins de truita (Salmo trutta), barb roig (Phoxinus phoxinus) i gardins (Scardinius erythrophthalmus). Més tard també pescaríem un barb de l'ebre (Barbus graellsii) dels grans, possiblement ferit per una llúdriga (Lutra lutra).

1. Truita (Salmo trutta); 2. Barb de muntanya (Barbus meridionalis); 3. Gardí (Scardinius erythrophthalmus).

Barb de muntanya adult. © Alba Casals.

Barb de l'Ebre (Barbus graellsii) adult. © Cristina Mora.

Es mostra una taula amb les espècies autòctones de la conca de l'Ebre (verd) i les espècies al·lòctones (vermell).


Els més petits van anar arribant i es van anar animant amb els salabres, pescant sabaters (Aquarius najas) i gambetes, crustacis del gènere Gammarus sp, mentre intentaven pescar algun peix.

Els mestres pescadors. © Ponç Feliu.

Petits, i no tant petits, pescant. © Cristina Mora.

Sabaters (Aquarius najas) i Gammarus sp. © Cristina Mora.

A les 11 es va fer un petit recorregut per dins de l'illa en busca de rastres. Es van trobar evidències de visó americà (Mustela vison), llúdriga (Lutra lutra) i els típics monticles de terra que generen els talpons (Microtus sp.) al fer les seves galeries.


El dia anterior muntant les xarxes es va observar un senglar (Sus scrofa) de dimensions considerables i a primera hora de dissabte, quan encara no havia arribat ningú, una guineu (Vulpes vulpes) ens va passar a escassos metres d'on havia passat el senglar el dia anterior, al braç esquerre del riu.

Buscant rastres per l'Illa. © Dani Llobet.

Excrements de visó americà. © Anna Peñalba.

Al llarg de tot el matí es va disposar del taller de menjadores, amb diversos models possibles a realitzar. També un espai pels més petits amb jocs de taula i plantilles per pintar. Al punt més alt hi havia un expositor de nius i material divers relacionat amb el món dels ocells i les adaptacions d'aquests; espai que també es va aprofitar per exposar els peixos i macroinvertebrats que s'havien capturat.

Material pel taller de menjadores. © Alba Casals.

Exposició de nius. © Alba Casals.

Quan el Sol es va dignar a sortir, vam poder fer una petita descoberta de papallones, gairebé totes elles atrapades per en Martí, jove soci d'El Blauet. Les espècies que es van poder observar van ser les següents: margera comuna (Lasiommata megera), bruna boscana (Pararge aegeria), aurora (Anthocharis cardamines), blanqueta perfumada (Artogeia napi), papallona de la col (Pieris brassicae), atalanta (Vanessa atalanta) i llimonera (Gonepteryx rhamni).

Papallona aurora (Anthocharis cardamines). © Alba Casals.

També es va oferir una taula amb guies, llibres i revistes per la lliure consulta dels participants; i el més temptador, de la mà de l'Ajuntament de Bescanó, un esmorzar amb coca de sucre i xocolata per tothom!

Els més petits, distrets pintant. © Cristina Mora.


La jornada va acabar amb la penjada de 4 caixes niu, dues fetes amb suro i dues de fusta, que es van situar el passadís que porta a la resclosa de la Pilastra, de manera més o menys contigua. Es farà una revisió d'aquests nius per tal de veure quines espècies les ocupen i marcar-ne la descendència en el cas que sigui possible.

Buscant un bon arbre. © Cristina Mora.

Una de les caixes un cop instal·lada. © Cristina Mora.

Tots els animals capturats van ser alliberats un cop acabada la jornada,a excepció de les espècies catalogades com invasores que per llei, s'han de retirar del medi.


Responsables jornada: Associació El Blauet, Consorci del Ter i Ajuntament de Bescanó.


 





1 comentari: