Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dilluns, 28 d’abril del 2014

Taller de plantes medicinals a Sarrià de Ter, amb el Consorci i Dipsalut.

Aquest diumenge dia 27 vam fer el Taller de Plantes Medicinals a Sarrià de Ter. Però el nom amb que bategem nosaltres aquesta activitat és “Herbari saludable”.

Iniciant la jornada. © Alba Casals.  

I per què herbari saludable? Doncs perquè no ens limitem a deixar anar un rotllo i després recollir un manat d’herbes per endur-nos a casa, sinó que fem un petit herbari per cadascú, així, treballant-hi una mica, ens queda molt més clar tot el que tractem i si no queda clar, o s’oblida, es pot consultar al cap del temps. Saludable: perquè les plantes que es presenten són el que anomenem plantes medicinals o plantes remeieres, plantes que tenen propietats curatives diverses.

Prenent nota. Dent de lleó. © Alba Casals.  

Una mica d’història sobre les plantes medicinals: Fins fa ben poc tothom coneixia les plantes de l’entorn, vivia entre elles, s’alimentava d’elles i es curava amb elles. Qui més qui menys estava familiaritzat amb els noms comuns i no pas com ara, que tot és un “arbre”, “arbust”, “herba” o  “mala herba”, i coneixien les propietats de les plantes, ja fos per estalviar uns calers a l’hora d’emplenar el plat, per curar-se ells mateixos o al bestiar, principalment, encara que trobem molts altres usos, ara tampoc ve al cas.

Dent de lleó. © Alba Casals.          Saüc. © Alba Casals.  

Ja a l’època dels egipcis hi ha numerosos registres que demostren l’ús d’un elevat nombre d’espècies vegetals, i fins i tot de minerals, per les seves propietats curatives. Totes les cultures han estat lligades i sostingudes gràcies a les plantes, però avui, sembla que hagin perdut valor.

Plantes recollides. © Alba Casals.  

Sembla que hagin perdut valor per l’aparició dels fàrmacs, que ens ho han posat tot molt més fàcil. Si tenim mal de cap tenim una pastilleta pel mal de cap, si tenim mal de panxa una pel mal de panxa i de fet, tenim pastilles que “ho curen tot”. Però de què estan fets aquests fàrmacs, aquestes pastilles?

Fent l'herbari.© Gerard Dalmau.

Anem a veure-ho amb un exemple: La típica aspirina que tots coneixem, batejada així per l’empresa BAYER però que ve a ser Àcid acetilsalicílic, està feta, entre d’altres coses, a partir de l’escorça de salze blanc (Salix alba), que si us i fixeu, justament d’aquí li ve el nom científic. Salicílic = Salix. Però el fàrmac, la pastilla, òbviament no només està feta d’escorça, l’acompanyen altres elements d’origen vegetal que, per sintetitzar la pastilla, han de passar pel laboratori i patir modificacions que fan dels fàrmacs elements inspiradors de poca confiança per molta gent.

Collint ortigues.  © Alba Casals.  

Les plantes que vam collir i tractar van ser el dent de lleó (Taraxacum officinale), la cua de cavall (Equisetum telmateia), la romeguera (Rubus ulmifolius), el fonoll (Foeniculum vulgare), l’ortiga negra (Urtica dioica), l’ortiga morta (Lamium album), el saüc (Sambucus nigra) i el salze (Salix alba) .

Cua de cavall. © Alba Casals.        Ortigues© Alba Casals.  

Entre tots vam buscar-ne les propietats, quan recollir-les, com utilitzar-les i on trobar-les per posar-ho en comú a la pissarra i després omplir les fitxes de l’herbari.

Una jornada interessant en la que tots vam aprendre!

Dinamitzadors: Gerard Dalmau i Alba Casals.

Organització: Associació El Blauet, Consorci del Ter i Dipsalut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada