Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dimarts, 10 de gener del 2017

Primera jornada del Sylvia d’hivern a les Deveses de Salt (31/12/2016)

La primera jornada del Sylvia d’hivern a les Deveses de Salt, es va fer el passat dissabte 31 de desembre.


Les estacions Sylvia són estacions d’anellament amb esforç constant, és a dir que s'empra sempre el mateix nombre de xarxes (10 de 12 metres) col·locades al mateix lloc any rere any, per poder estudiar l'evolució de les poblacions d'ocells de Catalunya.

Es va quedar el mateix dia 31 abans de la sortida del Sol per muntar les 10 xarxes, ja que hi havia previsió de glaçada i així evitar que les xarxes quedessin gebrades i per tant inutilitzables durant la nit.

Mallerenga blava, ocell molt vistós i abundant. © Alba Casals.

La jornada va transcórrer força tranquil·la comparada amb les últimes realitzades a les menjadores, hi va haver força menys captures i menys diversitat d'espècies, però no per això menys interessant. 

El nostre company en Filo (Tord comú =  Turdus philomelos). © Alba Casals.

Es van capturar  un total de 55 ocells de 12 espècies, dels quals 39 van ser anellaments i 16 controls  (van controlar 3 bruels!)

Els ocells més capturats van ser el pit-roig (Erithacus rubecula) i el tallarol de casquet (Sylvia atricapilla), aquest últim, és l’ocell més abundant d’Europa.

Retrat d'un pit-roig. © Alba Casals.

Destacar també les 7 captures de bruel (Regulus ignicapilla), l’ocell més petit d’Europa, amb tan sols 5 grams la captura més pesada (menys i tot que un sobre de sucre pel cafè).

El Bruel.  © Alba Casals.

En ser un Sylvia d’hivern i fer bona temperatura, les xarxes es van plegar més tard que als anellaments de l’estiu fent una última volta a les 14.00. Després d’això a casa, a dinar i preparar-se pel nou any 2017.

Responsable jornada: Alba Casals.

Participants jornada: Guillem Arrufat, Albert Comas, Anna Birba, Quim Vilagran i Anna, Toni Molina i família.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada