Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dissabte, 1 d’abril del 2017

Cinquena jornada a les menjadores de les Hortes del Marquès a Salt (26/02/2017)

El passat 26 de febrer, vam realitzar l’última jornada de les menjadores a les hortes del Marquès d’aquest hivern.

Es tracta de l’última jornada condicionada per dos factors: la descoberta d’un parell d’ocells a l’Empordà i a Sant Gregori, morts per grip aviar, amb la conseqüent prohibició de les activitats relacionades amb contacte directe amb avifauna i el robatori de TOTES les xarxes, pals i tensors parats per aquesta jornada. Un total de 8 xarxes: 7 de 12 metres i una de 4 metres.

Les xarxes es van muntar el dia anterior repartides de la mateixa manera que sempre i la nostra sorpresa va esdevenir quan, a l’arribar a primera hora per fer la primera volta, no hi quedava cap xarxa. Després de l’ensurt, de trucar als rurals, de refer-nos d’aquest cop, vam decidir muntar les poques xarxes que ens quedaven a la recàmara i posar 2 bateries de 4 xarxes de 12 metres a les oliveres i 2 xarxes, una de 12 i l’altra de 9 a la zona dels vímets. Després d’això vam començar la “primera volta” a les 10 del matí, on ja no es va poder agafar el pic d’activitat de primera hora del matí.


La jornada transcorregué amb poques captures, referent al que ens té acostumat aquesta estació. Un total de 33 captures amb 11 espècies al llarg de la jornada.

Femella de passerell comú (Carduelis cannabinna). Alba Casals

Tot i l’enrenou de primera hora, cap a les últimes voltes, vam tenir la sorpresa d’una captura d'un passerell femella (Carduelis cannabinna), ocell agafat per segon cop, sols un altra captura el 2014.

Gratapalles (Emberiza cirlus). Alba Casals

Destacar també les captures de diversos granívors atrets per les menjadores com el gratapalles (Emberiza cirlus) o la cardina (Carduelis carduelis).

Comparant i aprenent sobre mudes de cardines (Carduelis carduelis). Alba Casals

Agrair la col·laboració que tenim últimament, amb una bona colla de gent molt motivada a participar en les nostres activitats.

Així dona gust treballar amb tanta gent motivada. Alba Casals

Amb aquesta entrada, volem destacar la dificultat que ens trobem als treballs de camp, ja que, la majoria del material és pagat de la nostra butxaca, sent una activitat la qual  no cobrem, i per tant si succeeixen fets com el d’avui, es fa molt difícil la nostra feina científica. En cas de trobar xarxes japoneses o qualsevol mètode de captura de fauna, abans de fer res per nosaltres mateixos, és millor trucar als agents rurals, els que, si es tracta de mètodes il·legals, ja se n’encarregaran i si es tracta d’activitats científiques, com les que nosaltres realitzem, es posaran en contacte amb nosaltres i no hi trobarem aquest tipus de problemes.


Responsable: Alba Casals.

Participants: Carles Pibernat, Guillem Arrufat, Júlia Ferrer, Pau Estanyol, Lucas Barrero, Neus Paredes i altres.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada