Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dissabte, 29 de juliol del 2017

Sisena jornada Sylvia a l'Illa de Ter (23/07/2017)

El diumenge 23 de juliol, es va realitzar la penúltima jornada del projecte Sylvia d’estiu a l’Illa de Ter.

Nova sessió a l’Illa després de 3 setmanes similar a la prèvia amb 50 ocells i 7 recaptures i  15 espècies. Bona temperatura a primera hora amb uns 20 graus i calor al migdia fins a 29 ºC i el riu amb força aigua que dificulta el pas a l’Illa. 


Trobem més varietat d’espècies i com a més capturades, el rossinyol bord (8) i  la cuereta torrentera (7).

Jove de papamosques gris. Hubert Mas ©

A destacar anellaments de joves de papamosques gris i de boscarla de canyar que confirmarien la cria a la zona d’aquestes espècies aquest any.  De papamosques gris tenim dades de cria els darrers anys però de boscarla de canyar menys, amb cites de joves el juliol del 2006, 2007 i l’1 d’agost del 2015.

Jove de boscarla de canyar. Hubert Mas ©

Comparant el color dels iris de l'adult i el jove de boscarla de canyar. Hubert Mas ©


També el primer rossinyol de la temporada (un jove); no sabem les causes de la davallada d’aquest ocell a la zona. L’any passat també va ser molt pobre amb només 4 exemplars quan el promig de les temporades prèvies era de 30 ocells per temporada, potser els treballs forestals a la zona hi ha tingut a veure doncs en altres Sylvia les captures de rossinyol es mantenen.

Jove de rossinyol comú. Hubert Mas ©

Com a dada molt interessant, tenim un control extern d’un blauet anellat a l’Illa de Ter el 3 de juny de 2017 i controlat el 16 de juliol (43 dies després) a Avià – (prov. Barcelona) a 85 Km en línia recta però dins la conca del riu Llobregat. Es pot suposar que, en estar molt lligat als rius, probablement ha seguit el Ter riu amunt fins a la zona de Vic i després ha passat a la conca del Llobregat pel nord de la comarca d’Osona o del Ripollès on contacten les  conques hidrogràfiques del Ter i del Llobregat. Qualsevol altre camí sembla menys probable doncs implicaria saltar vàries conques hidrogràfiques ( Tordera i Besós si hagués passat pel sud).

Responsable: Hubert Mas.

Participants: Carles Pibernat, Guillem Arrufat, Ricard Busquets.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada