Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dilluns, 23 d’octubre del 2017

Jornada d'anellament a Rabassers (Cap de Creus) (13-14/10/2017)

Hola a tothom,
és conegut l’efecte barrera que suposa els Pirineus per al pas dels ocells durant les migracions sobretot en situació de mal temps o vents dominants pel que solen buscar zones més baixes per a passar o bé ressegueixen la línia de la costa i és per això que el Cap de Creus esdevé un bon punt de pas de migrants (el punt més a l’est de la península ibèrica) tant d’aus terrestres com marines. En el cas de les marines l’estudi es fa des de la punta mateix amb una estació d’observació de pas durant unes hores al matí, mensualment, coordinada pel biòleg i bon amic en Ponç Feliu.

Merla blava. Hubert Mas ©

En el cas de les aus terrestres podem diferenciar els rapinyaires i altres ocells planadors que necessiten zones elevades i assolellades on es generen els corrents tèrmics que aprofiten aquests ocells per enlairar-se pel que el  seu pas sol ser resseguint les carenes del Parc. En el cas de les aus més petites el pas és més directe creuant el mar prop de la costa i aprofitant les petites valls de la zona; és per això que vam decidir muntar sessions d’anellament per a poder estudiar-ho.

Lluer. Hubert Mas ©

Ja fa anys que es fan sessions a la vall de Montjoi a la cara sud i des de fa uns 5 anys, sóc el responsable d’organitzar-ne a la zona de Rabassers, a la cara nord i ben a prop de la punta de Cap de Creus dins la zona de Parc Natural i amb els permisos corresponents de la direcció del Parc.

Tallareta cuallarga. Hubert Mas ©

El divendres 13 de matinada, vam preparar la zona d’anellament entre diversos socis del Blauet, muntant 11 xarxes amb un total de 120 metres lineals.  El dia va ser força emboirat però sense pràcticament vent que és nostre màxim limitant a l’hora d’anellar,  ja que per la seva poca alçada i orientació nord, la zona és habitualment força ventosa.

Mallerenga petita. Hubert Mas ©

Les captures a les xarxes van ser prou importants amb 79 ocells pel matí  i   47 per la tarda, amb les primeres voltes amb força moviment i afluixant cap el migdia.  L’endemà amb un temps similar però amb més boira que a estones era ploranera, vam tenir 70 captures més fins que vam plegar al migdia de dissabte.

Cotxa cuaroja. Hubert Mas ©

Al final un total de 196 captures de 22 espècies, les més anellades el tallarol capnegre amb 89 captures (pràcticament la meitat dels ocells),  el tallarol de casquet amb 43 i el pit-roig amb 20.

Trist. Hubert Mas ©

Molta varietat d’ocells migrants i com a més interessant la captura d’una merla blava, ocells escàs que nia en baix nombre a la zona, un lluer, ocell migrant que ve del nord d’Europa i que segons els anys és molt rar o més freqüent (en anys freds). També podem destacar la mallerenga petita o el rossinyol bord, ocells poc freqüents a la zona de Cap de Creus.
Dos controls, una merla i un cargolet anellats 2 anys abans a la mateixa zona.

Les dades:


Us animem a que ens acompanyeu a la següent sessió que es farà els dies 11 i 12 de novembre a la zona, conjuntament amb altres anelladors a diverses zones del Cap de Creus dins el CCOW  (Cap de Creus, October Weekend) que es fa cada any (tot i que aquest any serà al novembre).

Responsable:  Hubert Mas
Assistents: Guillem Arrufat, Ricard Poch, Ricard Busquets, Guillem Saguer, Àlex Fonollosa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada