Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dimecres, 25 d’octubre del 2017

Escalfant motors a les menjadores de les hortes de Cal Marquès a Salt (22 i 25.10.2017)

El 22 i el 25 d’octubre es van realitzar dues jornades d’anellament tancades per observar com estaven aquest any les hortes després dels canvis que hi ha hagut i aprofitar per anellar en migració.

L’hivern i primavera passats es van realitzar diversos canvis a les zones on es col·loquen les xarxes de l’estació de les menjadores. Els canvis produïts han sigut una important poda de les oliveres i aquest any hi ha hagut una important producció d’olives, així com deixant l'espai més obert. Per altra banda, la construcció d’una bassa i observatori de natura proper a la zona dels vímets, on es col·locava l’altra bateria de xarxes. També, aquest any, encara no s’ha posat menjar a la zona de les oliveres i en canvi si que s’ha posat a la zona de l’observatori.

Cotxa cua-roja. Alba Casals ©

El dia 22 a la matinada es van muntar 4 xarxes de 12 metres distribuïdes amb una bateria de 3 a la zona dels vímets, on sempre, i sols xarxa a la zona de les oliveres, on es col·locava una bateria de 4 xarxes. Això es pel fet que han crescut molt i a l'estar carregades d’olives no volíem tallar les branques fins que no es cullin aquestes. Per altra banda, el dia 25 es van muntar, també a la matinada, 5 xarxes més, distribuïdes amb una bateria de 2 xarxes de 12 metres i una de 9 metres als vímets de l’altra banda del cirerer, una als vímets on es munta habitualment la bateria de xarxes, just davant de la bassa de l’observatori i una al mateix lloc de les oliveres.

Trist. Alba Casals ©

Les jornades van ser relativament tranquil·les, comparant amb el que aquesta estació ens té acostumats i tenint en compte el menor nombre de xarxes muntades. Tot i això es van realitzar 60 captures el primer dia i 34 el segon, sumant un total de 19 espècies. Les espècies més anellades van ser el pardal xarrec (27), la mallerenga carbonera (12) i el mosquiter comú (11).

Picot verd. Alba Casals ©

Destacar la captura d’una mallerenga anellada aquest mateix estiu a l’estació Sylvia de les deveses de Salt, cosa que ens explica la connectivitat amb aquestes dos estacions. També la captura d’un migrant habitual no nidificant en el nostre territori, com és la cotxa cua-roja, mai anellada abans en aquesta estació.

Per altra banda també es va capturar dues espècies més mai anellades abans en aquesta estació, són el trist i el picot verd.


Per acabar, destacar l’observació d’un cruixidell a la zona d’anellament el dia 25 d’octubre.

Les dades:

Anirem informant de les properes jornades d'hivern a les menjadores obertes a tothom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada