Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dissabte, 21 de juliol del 2012

Jornada del projecte limícols 20/07/2012


Divendres dia 20 de juliol es va tornar a l’Estany de Sils. Entre una jornada i una altre el nivell d’aigua de l’Estany va disminuint notablement, pel que es va decidir disposar les xarxes de manera molt diferent als dies anteriors.

Durant el mes de maig es van realitzar dues sessions de migració prenupcial on les xarxes es van situar a la banda més a l’est de l’estany, disposades en dos bateries paral·leles de 3 xarxes cada una. Es va capturar un total de 14 ocells entre les dues jornades.

Disposició de les xarxes els dies 13 i 18 de maig.


Al mes de juny no es va trepitjar l’estany fins que a principis de juliol, quan va començar de nou el moviment de limícols en migració, es van planificar noves jornades.

La superfície recoberta per aigua havia disminuït notablement pel que es va tornar a canviar la disposició de les xarxes, situant-les en bateria al mig de l’estany, entre les dos illes situades més al nord i que més disten entre elles. Un cop més va ser un èxit, amb un total de 19 captures.

Disposició de les xarxes els dies 12 i 19 de juliol.


Tornant al dia 20 de juliol, consecutiu a la jornada anterior, es va canviar la disposició de les xarxes, situant una bateria de 6 xarxes entre l’illeta del mig i la que es troba al sud-oest de l’estany. Es va decidir així perquè l’aigua restant es dividia en dues zones, quedant la bateria entremig d’aquestes i tallant per tant tot el pas entre una bassa i l’altre.

Disposició de les xarxes el dia 20 de juliol.


Tot i l’atractiu inicial de la nova disposició, tan sols es va capturar una xivitona (Actitis hypoleucos), espècie ja present el dia anterior i que encara no s’havia capturat. A la tercera volta va tornar a caure el mateix ocell, que es va alliberar allà mateix.



La xivitona capturada i recapturada al cap de dos hores.

També es va capturar un poll de camesllargues (Himantopus himantopus) en mà, ja que encara no volava, i també es va anellar. Esperem rebre alguna recuperació dels camesllargues anellats. Es tracta d’una espècie prou confiada que deixa apropar-se bastant i tots els individus s’han anellat amb anelles del model 5, que tot i ser metàl·liques i no de lectura a distància, són prou grans com perquè algun ornitòleg ben equipat i amb bona vista en pugui llegir la numeració.


Poll de camesllargues anellat.

Ja al fer la primera batuda, passades les 22:00h, es va detectar menys moviment de l’habitual, no obstant això dues hores abans s’havia revisat i comprobat la presència de limícols a la zona d’anellament, per tant, dona per pensar que potser els ocells haurien escarmentat el dia anterior i tot i la nova disposició, al veure’ns entrar a l’estany haurien extremat precaucions acostant-se i quedant-se als marges, o bé desplaçant-se a una altre zona, fora de la perifèria de mostreig.


Grabi de Jesús amb la xivitona anellada.


Jordi Burch amb el poll de camesllargues.

Vista la falta d'èxit amb els limícols i aprofitant que voltaven per allà es van capturar i anellar dos xots (Otus scops) amb una xarxa elàstica per rapinyaires, una femella reproductora i un juvenil.


Femella reproductora de xot.


Ala de la femella.


El xot jovenet amb les "orelles" aixecades.


Clara Lozano amb un dels xots anellats.


Responsable de la jornada: Alba Casals.


Socis participants: Clara Lozano, Jordi Burch, Quim Martínez i Laura Lorente.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada