Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

divendres, 27 de juliol del 2012

Jornada del projecte limícols 26/07/2012


El dijous dia 26 de juliol es va realitzar una quarta jornada pel mes de juliol. Tot i el poc èxit amb la disposició de les xarxes de la jornada anterior, es van situar les 6 xarxes de manera similar però aquest cop desplaçades sobre una zona amb aigua  (profunditat màxima d’aproximadament 15 cm).

Mentre s’acabava de muntar la bateria ja hi va caure el primer ocell, un corriol petit (Charadrius dubius) de segon any, al que més tard se li va sumar un ocell de l’any de la mateixa espècie.


Montserrat Fabregat anellant un corriol petit.

D’altre banda, entre la segona i la tercera batuda es van capturar 4 valones (Tringa glareola), que ja sumen 14 en el total de totes les jornades. Recordem que a Catalunya, els anys bons, no se n’anellen gaires més de 20 ( font: SIOC).


Fernando Ruedas alliberant una valona anellada.

Finalment es van capturar i anellar dos ocells més, una femella adulta d'ànec collverd (Anas platyrhynchos) i una xivitona (Actitis hypoleucos).


Fernando Ruedas amb la xivitona.

Per saber l’edat dels ocells utilitzem principalment el plomatge. Segons el desgast o el disseny de les plomes podem saber si es tracta d’ocells nascuts aquell mateix any, el darrer, o anteriors (és a dir de més de dos anys d’edat).  Altres factors com ara el color de les potes i el bec  també són de gran ajuda per determinar l’edat.


Ales de xivitona.


Ales de corriol petit.

Tot i això, trobem espècies més fàcils de datar que d’altres, que poden arribar a ser realment complicades, ja sigui per què a totes les edats tenen plomatges amb dissenys molt similars o bé per la manca d’informació i experiència. No obstant intentem aprendre’n cada dia més i així acabar resolent totes aquestes dificultats.


Responsable jornada: Alba Casals.


Socis participants: Montserrat Fabregat i Fernando Ruedas. 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada