Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

divendres, 20 de juliol del 2012

Jornada del projecte limícols 19/07/2012


Dijous dia 19 de juliol es va realitzar la segona jornada d’anellament de limícols en migració postnupcial a l’Estany de Sils.

A les 20:00h ja erem allà, per veure com havia quedat el nivell de l’aigua i observar els moviments dels limícols per així disposar les xarxes de la millor manera possible.

Es van detectar 5 espècies de limícols: cames llargues (Himantopus himantopus), corriol petit (Charadrius dubius), xivita (Tringa ochropus), xivitona (Actitis hypoleucos)  i valona (Tringa glareola).

 Una de les valones anellades.

Finalment, al capvespre es va muntar la mateixa bateria de 5 xarxes que s’havia muntat l’anterior jornada i una xarxa independent a l’altre costat, resultant així un total de 78m de xarxa.

Els ocells trets de les xarxes es van posar en bosses de roba per treure’ls de l’estany i després es van dipositar en caixes de cartró a l’espera del seu processat.


Hubert Mas disfrutant dels primers ocells.   Laura Lorente, l'apuntadora de la jornada.

Es va capturar un total de 9 ocells, tots ells limícols de 3 espècies diferents: 2 camesllargues (Himantopus himantopus) juvenils, 4 corriols petits (Charadrius dubius)  i 3 valones (Tringa glareola).


Camesllargues juvenil, nascut aquest mateix any.


Corriol petit adult.

Els dos primers ocells, un corriol juvenil i un de segon any, van caure a la bateria quan encara erem dins l’Estany muntant la sisena xarxa, a les 22:00h.

Els van seguir els dos camesllargues i  dues valones a la següent batuda. A l'última batuda es va capturar una altre valona i dos corriols petits.


Elisabet Tetas amb un camesllargues.


Fernando Ruedas amb un corriol.

Les 3 valones es van datar com a individus de segon any, és a dir nascuts l'any passat. Els corriols van ser dos juvenils de l'any, un individu de segon any i un individu adult, és a dir de més de dos anys de vida.

Laura Lorente amb una valona.

Cal destacar la importància que poden tenir aquestes captures. A Catalunya s'anellen un màxim de 25 valones cada any, alguns anys moltes menys, per tant qualsevol individu capturat ens pot aportar molta informació, per exemple, la valona portadora d'anella italiana de la qual ja tenim més informació que aviat compartirem.

Una última foto i fins la pròxima!

Problemes tècnics finalitzant la jornada.


Responsables de la jornada: Hubert Mas, Gerard Dalmau i Alba Casals.



Socis participants: Montserrat Fabregat, Laura Lorente, Elisabet Tetas, Fernando Ruedas.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada