Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dilluns, 14 de gener del 2013

Resultats del 16è Cens d'Aquàtiques Hivernants al Gironès.

El passat 12 de gener, l'Ateneu i l'associació El Blauet van organitzar el tradicional cens d'ocells aquàtics hivernants, una activitat que es fa a Girona, Salt i rodalies des de fa 16 anys i que també es du a terme a altres indrets de Catalunya.

El riu Ter durant el cens. © Alba Casals.

Consisteix en un cens simultani a diferents trams dels rius gironins i altres ambients aquàtics durant el matí, acabant amb el recompte d'esplugabous i corb marins als jócs de Fontajau i Pedret. Aquest any hi van participar més de 30 voluntaris, que sumats als nois i noies de l'Estol (l'esplai de l'Ateneu), van fer pujar fins a una seixantena el nombre de naturalistes petits i grans que vam desafiar la fred per gaudir de l'encant de la natura gironina a l'hivern.

Ànecs collverds, l'espècie més abundant del cens. © Alba Casals.

En total es van recórrer més de 50 km de riu, comptant-hi l'Onyar des de Riudellots fins a Girona, el Güell, i el Ter des de Vilanna fins a Medinyà. També es van repassar les basses de Santa Eugènia, Salt, la Devesa, etc. Una extensió mai coberta fins aquest any, fruit de l'èxit de participació, que esperem poder repetir, i ampliar, en noves edicions del cens. Els resultats han estat també d'allò més interessants. S'ha arribat al màxim històric d'ànecs collverds, amb 842! Com sempre, gairebé tots estaven concentrats dins els límits municipals de Girona i Salt, on està prohibida la cacera (no així a altres municipis, on veure un collverd a l'hivern és tota una odissea). Els esplugabous, en canvi, van de baixa: aquest any "només" 514, molt lluny dels 1890 del 2001. Població a la baixa, o nous jócs en altres indrets, podrien ser-ne l'explicació.


A destacar també el 8 ànecs grisets, que des del 2000 no s'observaven en un cens d'hivernants, i l'exòtic ànec mandarí, que ja s'havia trobat altres anys (2006 i 2002). Altres dades interessants: un centenar de corb marins, 2 xarxets, 20 cabussets, 16 xivitones (rècord), un agró blanc o 3 xivites.


La jornada també va donar per altres bones observacions d'ocells hivernants, com el pinsà borroner, el durbec, el tord ala-roig, el pinsà mec o la mallerenga d'aigua... i de mamífers: al Ter, a Salt, s'hi van deixar veure 4 llúdrigues! Una mare amb dues de petites, i una altra de sola.

Cabusset a la confluència Onyar-Ter. © Alba Casals.

I a la depuradora de Campdorà, entre les 32 gavines vulgars que s'hi trobaven presents n'hi havia una de leucística, sense la taca negra al cap típica de l'espècie durant l'hivern i amb una coloració molt més clara al dors.

La gavina leucística. © Alba Casals.

Agraïm la participació de tots, tant aquells que porten anys participant com els que s'han incorporat aquest i que esperem repeteixin l'any que ve!

Corbmarins entrant a l'ajocador. © Alba Casals.

Dormidor de corbmarins. © Alba Casals.


Llistat de participants i tram censat:

Onyar a Fornells - Josep Rost i Dani Marín.
Onyar a Quart - Daniel Castro i Víctor Belcic.
Onyar a la Creueta - Rosa Donet, Josep Barbarà i Jaume Oliveras.
Onyar urbà - Joel Ferrer, Maria Riera, Veronica Nanni i Kira Lázaro.
Ter Vilanna - Alba Casals i Àlex Fonollosa.
Ter Pilastra - Gerard Dalmau.
Ter Salt - Ivan Bustamante
Ter Nestlé a Fontajau - Aleix Comas.
Illa de Ter - Carles Pibernat.
Ter de Can Salvatella a Campdorà - Hubert Mas.
Ter al Congost de Sant Julià de Ràmis - Narcís Rubio.
Ter a Celrà -  Martí Sala, Elena Jordà i Jaume Prat.
Ter entre Cerà i Medinya - Neus Diumenge.
Riu Güell, riu Marroc i bassa d'en Bellsolà - Francesc Dalmau.
Basses de les Hortes de Santa Eugènia - Guillem Saguer.
Bassa de la Devesa de Girona - Elisabet Tetas.
Bassa del Parc Monar, Salt - Clara Lozano.
Bassa dels carros i Sèquia Monar, Salt  - Miquel Casals.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada