Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dimarts, 29 de gener del 2013

Menjadores urbanes per l’hivern.


A continuació us donarem uns quants consells sobre com construir i instal·lar menjadores per als ocells del vostre jardí, balcó o finestra, de la manera més senzilla i econòmica!

Menjadora variada a una finestra.  © Alba Casals.

Un bon moment per fer-ho és a l’hivern ja que als ocells els costa més trobar menjar i per tant els fem un favor més gran, i també vindran més ràpid a les menjadores que preparem, però es poden deixar instal·lades durant tot l’any, els ocells us ho agrairan!

Com construir les menjadores?

Podem fer servir la imaginació, això si, sempre tenint en compte algunes qüestions:

·    Si fem servir algun recipient que reculli el menjar en forma de bol o plat, caldrà que estigui foradat o bé tingui un sostre, sinó quan plogui quedarà inundat i es farà una pasta enganxifosa i desagradable amb el menjar.

·    Si no volem que els coloms i tórtores ho endrapin tot, haurem de donar certa inestabilitat a les menjadores tipus bol o plat, de tal manera que aquests ocells més grans no es sentin segurs de parar-se a sobre.

·    No utilitzar materials que puguin desprendre substàncies tòxiques. Evitar fustes envernissades i pintades així com materials dubtosos o de procedència desconeguda.

Alguns exemples:

Menjadores  per  mallerengues:   Amb talls d’entre 20 i 30 cm de filferro, es poden fer penjolls de cacauets sense pelar. Només cal anar foradant els cacauets amb el propi filferro (o prèviament amb un punxó, si aquest és massa prim) i fer-hi un ganxo al final per penjar-lo.


Penjolls de cacauets amb la catedral de fons. © Àlex Fonollosa.


Més penjolls de cacauets. © Àlex Fonollosa.

Un recipient amb pipes crues i sense pelar també les tindrà encantades! O bé podem reciclar un saquet de malla com els que porten envasats els alls (o malla de galliner), reomplir-lo de pipes amb pela i cacauets pelats i penjar-ho, així encara estaran més distretes!

Menjadora de malla de galliner. © Alba Casals.

Menjadora per pit-roigs i cotxes:   Amb un tros de soca penjada com un balancí (foradada i amb cordills), ja tenim un bon espai on posar fruits carnosos i/o cucs.

Tros de soca per fer una menjadora. © Alba Casals.

Menjadora de soca amb pinso.  © Àlex Fonollosa.

Menjadora per pardals i fringíl·lids:  Són ocells als que majoritàriament els agrada picotejar pel terra. Si tenim espai podem construir una menjadora plana (amb sostre o desaigua) sobre un pal, o bé penjada amb 4 cordes.

A falta d’espai, podem fer servir els plats de sota els testos (si són de plàstic prèviament foradats, a mode de desaigua), situats a l’ampit de la finestra o al costat de les plantes del balcó.

On posar-les?

Molts pensen que per no tenir jardí o una gran terrassa ja no poden posar menjadores i gaudir dels ocells a l’hora que els fan un favor. Error! Seguint els següents consells, es poden posar a qualsevol lloc, tant sigui un balconet o una finestra, mentre els ocells hi puguin arribar...


Penjoll de cacauets amb mallerengues emplomallades. © Carles Tobella.

Menjadora de malla amb mallerenga emplomallada. © Carles Tobella.

·     Molt important no situar les menjadores en algun lloc on hi pugui arribar un gat o qualsevol altre depredador (alguns gossos també poden ser bons caçadors). Per molt que coneguem el nostre gat o molta confiança que li tinguem, no deixa de ser un animal i el seu instint és el de caçar. Per no arriscar-se, cal evitar barrejar menjadores i gats.

·     Si tenim poc espai, les podem penjar de la barana del balcó o podem adaptar algun ganxo a la finestra.

·     També es poden posar sobre testos i jardineres (sempre recordant el primer punt).

Amb què omplir-les?

Hem de tenir en compte que sempre que fem servir pipes i cacauets han de ser crus i no torrats.  Els podem comprar a qualsevol botiga de grana seca o cooperativa (atenció amb els supermercats que acostumen a ser sempre torrats).


Cacauets naturals, sense torrar. © Alba Casals.

Si tenim una heura a prop, només cal veure com es posa d’ocells quan els fruits són madurs! Si n’agafem unes branquetes també les podem afegir a les nostres menjadores. I si teniu prou espai, i ganes, també podeu plantar un test amb una heura o posar-hi unes quantes maduixeres (no espereu menjar gaires maduixes!)

A les botigues d’animals, de plantes i cooperatives, també podem trobar unes boles de llard (grassa vegetal) que els encanten a les mallerengues. Són molt econòmiques i requereixen un mínim per ser instal·lades. De la mateixa manera el panís, econòmic i fàcil de penjar, als ocells els encanta!


Boles de llard i panís. © Alba Casals.

Per als pardals i fringíl·lids, podem comprar menjar per canari mateix, a qualsevol botiga d’animals o cooperativa.


Menjar de canari. © Alba Casals.

A les menjadores planeres, també hi podeu afegir les engrunes de pa que van sobrant del dia a dia (quan prepares entrepans, quan fas llesques o bé pa que queda massa sec).

Podeu provar altres coses com ara penjolls de poma, amb panses, orelles, etc. que agraden als picots i pica-soques.

Buscant per internet, és fàcil trobar receptes per fer boles de llard o pastes per insectívors, tot és qüestió de posar-hi ganes i imaginació!

Per acabar, un video d'una mallerenga carbonera posant-se les botes!




 Text d'Alba Casals Mitjà.


1 comentari:

  1. Alba, és recomenable no donar menjar prefabricat de canaris als ocells silvestres, doncs porten vitamines i altres productes químicofarmaceutics. En general és preferible que els aliments proporcionats siguin orgànics o naturals, no artificials.
    Enhorabona pel Blog!
    Fundació World Nature
    www.facebook.com/FundacioWORLDNATURE
    www.wnature.org

    ResponElimina