Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dissabte, 23 de novembre del 2013

Anellament a les menjadores de les Hortes de Cal Marquès, Salt (17/11/2013)

Dissabte a la tarda, després d'anellar a Can Salvatella i tot i la previsió de pluja per l'endemà, sabent que gairebé mai l'encerten del tot, ens vam aventurar a muntar xarxes a les Hortes del Marquès de Salt.

Un dels pinsans anellat. Un mascle.

Aquest any hem posat menjadores per fringíl·lids i mallerengues en un camp d'oliveres, en zona agrícola, i encara que tan sols feia dues setmanes que estaven en funcionament, els resultats van ser molt millors dels esperats! Amb 9 xarxes (8 de 12 metres i 1 de 9 metres) es van capturar 108 ocells! Tres de le xarxes es van situar a les menjadores, la resta entre un cultiu de vímet i cultius de productes africans abandonats.


Les dues primeres hores van ser dures ja que a causa de la pluja havíem de fer batudes a les xarxes constantment, i així evitar que els ocells acabessin empapats en una posició antinatural com és la que adopten a les xarxes un cop capturats, però ens en vam sortir bé!

En Carles treient ocells de la xarxa.

Les espècies més capturades van ser el pardal xarrec (Passer montanus) i el pinsà comú (Fringilla coelebs), seguides d'aprop per la mallerenga carbonera (Parus major) i el mosquiter comú (Phylloscopus collybita), menys aquesta última, anaven eentrant totes a les menjadores. En total es van capturar 17 espècies diferents, la més destacable el repicatalons (Emberiza schoeniclus), el primer anellat enguany a la zona.

El repicatalons anellat.

Es van produir diversos controls d'ocells anellats anys anteriors i només detectats durant l'hivern, principalment mallerengues carboneres, la qual cosa posa de manifest la fidelitat d'aquests ocells al lloc d'hivernada.

Cuereta blanca vulgar.

Més endavant del matí vam patir dues baixes, un pit-roig i una mallerenga carbonera, ocells que segurament ja no es trobaven en les millors condicions i per les inclemències del temps i de l'anellament, desafortunadament, van expirar.

Seguirem omplint les menjadores i fent jornades al llarg de l'hivern. Us anirem informant!


Responsable jornada: Alba Casals.

Participants: Carles Tobella, Cristina Mora i Carles Pibernat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada