Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dimecres, 27 de novembre del 2013

Jornada d’anellament al polígon industrial Mas Xirgo, Girona (16/11/2013).

El dissabte 23 de novembre es va portar a terme una jornada d’anellament a una parcel·la del polígon industrial de Mas Xirgo, als solars que queden entre la Toyota i l’Iquodrive, aprofitant la presència de fringíl·lids que en aquesta època de l’any cerquen les llavors de les plantes que creixen en aquestes parcel·les sense edificar. Sobretot dues espècies de plantes ruderals al·lòctones: l’Aster pilosus i el Solidago sp. (de la família de les Asteràcies) provinents d’Amèrica del Nord, però també un nombre considerable de cards, que de fet és l’espècie que dóna el nom, tan en català com en llatí, a les cardines (Carduelis carduelis).  

Situació de la zona d'anellament. Font: ICC; modificat per Alba Casals. Escala 1:25.000

Els darrers dies, s’havia observat a la zona un passerell gola-negre, ocell originari del centre i nord d’Europa i amb molt poques cites homologades a Catalunya i, per descomptat, la primera a Girona.  L’espècie Carduelis flammea s’ha dividit recentment en dues espècies:  Carduelis flammea que cria més al Nord d’Europa, Rússia i Canadà i Carduelis cabaret que cria al centre-nord de l’Europa occidental, dues espècies molt similars entre si, però amb lleugeres diferències en el plomatge.   Per aquest motiu ens va semblar interessant fer una jornada d’anellament  a la zona i mirar de capturar l’ocell, per poder determinar amb exactitud de quina espècie es tractava i qui sap si obtenir-ne més informació en un futur.

El passerell gola-negre, un jove de l'any. © Hubert Mas.

La jornada, dirigida per anelladors experts, es va organitzar conjuntament amb l’Associació Pela-roques i hi van participar unes 20 persones en total, entre actius i espectadors.

Retrat del passerell. © Hubert Mas.

I l'ala on s'aprecia la muda parcial. © Hubert Mas.

Vam col·locar un total de 8 xarxes i vam fer servir reclam. A la primera volta, encara a trenc d’alba, és quan es van capturar el total d’ocells de la jornada (9 de 8 espècies diferents) i la nostra sorpresa va ser que entre aquests es trobava el Carduelis sp. en qüestió! Després de ser observat, mesurat, anellat i fotografiat es va confirmar que es tractava d’un Carduelis cabaret, un jove de 1r any. Després es va deixar anar en bones condicions, igual que la resta de captures.

Cogullada vulgar. © Hubert Mas.

L’altre ocell sorpresa va ser una cogullada vulgar (Galerida cristata), també primera captura per la ciutat de Girona! una cotxa fumada (Phoenicurus ocrhuros), una cardina (Carduelis carduelis), un gafarró (Serinus serinus), dues mallerengues carboneres (Parus major), un mosquiter comú (Phylloscopus collybita) i un pit-roig (Erithacus rubecula).

Al llarg de les següents batudes a les xarxes, tot i que seguien passant estols de cardines i gafarrons, no van caure més ocells, suposem que a causa de que les xarxes eren molt visibles en un camp tant obert. Mentre estan es van poder observar una femella d'esparver, dos xoriguers i dos aligots sobrevolant la zona.


Responsables jornada: Carles Pibernat, Hubert Mas (autor del text), Grabi de Jesús i Jordi Bermejo.

Paticipants: Miguel Á. Fuentes, Carles Tobella, Alex Fonollosa, Ponç Feliu, etc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada