Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

divendres, 17 de gener del 2014

Anellament a les menjadores de les Hortes de Cal Marquès, Salt (12/01/2014)

Diumenge 12 de gener tocava jornada a les menjadores de Cal Marquès. Amb les 15 xarxes habituals, situades principalment en bateries al voltant de les oliveres, vímets i en un camp d'okra abandonat, la jornada va començar prometent.

El mussol comú. © Ricard Busquets.

I un cop alliberat, descansant a una branca.

A primera hora un mussol comú (Athene noctua) a les xarxes! Primera vegada que es captura l'espècie a l'estació, tot haver-hi anat al darrere diverses vegades. I també 3 repicatalons (Emberiza schoeniclus), però poques captures més a la primera batuda.

Treient mallerengues de les xarxes. © Ricard Busquets.

En total es van capturar 80 ocells, dels quals gairebé la meitat van ser anellaments i l'altra meitat controls. Curiós que, de les 22 captures de mallerenga carbonera (Parus major), tan sols una va ser anellada, la resta eren controls d'enguany o d'anys anteriors, així, sembla que gairebé les tinguem totes anellades!


Ja la jornada anterior, un xoriguer comú (Falco tinnunculus) s'ens va emportar algun ocell de la xarxa, però ell es va escapar, deixant-nos amb el disgust de les baixes però sense la captura del xoriguer. Aquesta vegada, després d'algun disgust més, si que el vam capturar, gairebé a l'hora de plegar i a punt de tornar-se a escapar.

El xoriguer comú.  © Ricard Busquets.

Amb més detall.

Va resultar una femella adulta, cosa que vam determinar amb la muda i veient-la d'aprop. Igual que el mussol, es va anellar, medir i fotografiar a consciència abans de tornar-la a deixar anar, ja que són espècies que no es capturen habitualment, i tota informació és molt més valuosa.

Fotografiant el mussol comú. © Cristina Mora.

A la zona d'anellament, també es van fotografiar petjades de teixó (Meles meles), resident a les Deveses i visitant habitual de les Hortes en busca de menjar.

Petjades de teixó. © Ricard Busquets.

Encara durant el mes de gener i febrer aprofitarem per fer jornades a les menjadores, tot i que aviat tallaran els vímets i haurem de reubicar algunes de les xarxes, és el que tenen les hortes, un hàbitat constantment canviant!


Responsables jornada: Alba Casals i Carles Tobella.

Participants: Ricard Busquets, Cristina Mora, Àlex Fonollosa, Laura Òscar Lumbreras, etc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada