Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dilluns, 24 de febrer del 2014

Jornada Naturalista amb SITRA al riu Daró, a Cruïlles.

Dissabte 22 dia de jornada naturalista a la Palanca del riu Daró, a Cruïlles, Baix Empordà. Prèvia difusió i amb força participants apuntats, la jornada ja es va anar preparant la setmana abans: càmara de fototrampeig, zona d'anellament i tallers per la mainada.

Participants de la jornada.

L'objectiu era donar a conèixer i fer prevaldre la riquesa i diversitat d'espècies que habiten el riu Daró, sovint poc valorat per la gent de la zona, i en definitiva, demostrar el valor natural de l'indret. Segons els resultats, creiem que l'objectiu va quedar més que assolit!

Fent la batuda a les xarxes, amb o sense botes! © Cristina Mora.

La tropa escoltant explicacions d'en Quim. © Cristina Mora.

La jornada d'anellament va transcòrrer de 8 a 13h, capturant un total de 40 ocells de 16 espècies diferents. Amb l'emoció dels participants a cada volta, per descobrir una nova espècie per la jornada. Es mostra el quadre de les captures a continuació, tot anellaments i controls (ocells ja anellats prèviament) del mateix dia.


Es van anellar 4 blauets (Alcedo atthis) i un mascle adult de repicatalons (Emberiza schoeniclus), com a més destacable. Els dies anteriors voltava una xivitona (Actitis hypoleucos) per aquell tram de riu, però no vam tenir tanta sort. A la zona, també es van observar o sentir ocells prou interessants com el durbec (Coccothraustes coccothraustes) i rapinyaires com l'astor (Accipiter gentilis), l'aligot comú (Buteo buteo) i el gamarús (Strix aluco).

Bruel, l'ocell més petit d'Europa amb tan sols 5 gramets!

Els més jovenets també van participar, amb més o menys experiència però amb moltes ganes!

Passada l'expectació de la primera volta es van iniciar la resta d'activitats. Els més petits (i no tan petits), amb salabres, van pescar uns quants espinosos (Gasterosteus aculeatus), un peix Europeu que a la Península, només es troba present a Catalunya i de manera molt escassa, essent la del Daró una de les poblacions més importants d'aquesta espècie al país. També un parell de granotes verdes (Pelophylax perezi) i una larva de salamandra (Salamandra salamandra), que vam identificar gràcies a les taquetes blanques que presenta l'espècie a l'inici de les potes posteriors.

Espinosos al pot de vidre, per poder-los veure bé.

Idem. la larva de salamandra, amb una granota verda de fons.

De la mateixa manera que els ocells, tots els exemplars de peixos, amfibis i d'altres vertebrats capturats van ser alliberats al seu hàbitat un cop acabada la jornada.

Els petits pescant. © Cristina Mora.

I investigant. © Cristina Mora.

Mentre estant, alguns es van dedicar a fullejar llibres i material a disposició i d'altres van construir alguna menjadora amb material reciclat. Més tard, també vam penjar una caixa niu per mallerengues.

      Fullejant el material didàctic. © Eva Solanes.                Fent menjadores.  © Alba Casals.                

Preparant la caixa. © Eva Solanes.

Caixa penjada. © Eva Solanes.

A les 12h es va fer una caminada per buscar petjades i rastres. Es van trobar rastres de conill (Oryctolagus cuniculus), guineu (Vulpes vulpes), uns caus que podrien ser de teixó (Meles meles) i aixecant pedres un gripau corredor (Bufo calamita) i una granota pintada (Discoglossus pictus), també un sargantaner gros (Psammodromus algirus).

Observant un rastre de conill. © Eva Solanes.

Sargantaner gros o sargantana cuallarga.

Gripau corredor. © Eva Solanes.

Granota pintada. © Eva Solanes.

A més, mitjançant la tècnica del fototrampeig, s'havien obtingut fotografies i videos d'espècies de mamífers més esquerps i d'hàbits nocturns, que també es van mostrar i es mostren a continuació: geneta (Genetta genetta), guineu (Vulpes vulpes), visó americà (Neovison vison) i llúdriga (Lutra lutra)!

Geneta (Genetta genetta). ©  Cristina Mora.

Video d'una geneta (Genetta genetta). ©  Cristina Mora.

Guineus (Vulpes vulpes). © SITRA Educació i Divulgació Ambiental.

Visó americà (Neovison vison). © SITRA Educació i Divulgació Ambiental.

Llúdriga (Lutra lutra). © SITRA Educació i Divulgació Ambiental.

Al llarg del matí van passar unes 65 persones per la jornada, tot un èxit! Des dels més petits als més grans van mostrar molt d'interès pel que explicàvem, estem molt satisfets i esperem poder-ho repetir!



Responsables jornada: SITRA Educació i Divulgació Ambiental i Associació El Blauet.


 


  

2 comentaris:

  1. i pensar que vaig està apunt de venir a Girona a fer Ciències Ambientals, al final per diners (lloguer) em vaig quedar a Barcelona fent Geografia a la UB que igualment la gaudeixo i molt!

    m'hagués apuntat a moltes activitats de les vostres, tinc l'anellament molt descuidat desque vaig participar per última vegada una setmana al Delta de l'Ebre durant el 2012!

    la primera setmana de març com tinc festa a la uni perque hi ha recuperacions a veure si m'escapo i si feu activitats vinc, la família te casa a Solius! ;)

    per cert felicitats! Feun una feina increïble! ;) A part d'anelllar feu: censos, caixes niu, mb mb ;)

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies pel teu comentari! Intentem fer-ho el més bé que podem.... jeje

    Nosaltres aquí estem, no sé si també ens segueixes per facebook, és més fàcil que t'enteris de quan fem activitats! I sinó envia un correu i si fem quelcom a primers de març ja t'avisaríem.

    Salut i fins aviat!

    ResponElimina