Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dilluns, 8 d’octubre del 2012

Anellament portes obertes al Pla dels Socs.


Aquest diumenge dia 7 d’octubre, en el marc del Dia Mundial dels Ocells, es va fer una jornada d’anellament portes obertes al Pla dels Socs, a les Deveses de Salt.

Alliberant un blauet. © Àlex Fonollosa.

A primera hora, a les 8 del matí, semblava que erem pocs, però la cosa es va anar animant i en algun moment vam arribar a ser gairebé 60 persones, entre mainada i adults.

Tothom admirant el blauet. © Alba Casals.

Jove participant. © Alba Casals.

Jove participant. © Alba Casals.

Joves participant. © Ponç Feliu.

Es van muntar 14 xarxes (un total de 165 metres de xarxa) repartides pel Pla dels Socs: al codolar del Ter, a la bassa de les cigonyes i al prat de les orquídies, on hi havia algunes orquídies de l’espècie Spiranthes spiralis amb flors (floreixen a la tardor, a finals de setembre).

Una orquídia florida.  © Alba Casals.

La jornada va anar bé en quant al nombre de captures, però el nombre d’espècies va ser menor de l’esperat. Van fallar coses com les cueretes, o algun picot despistat, que no van deixar de rondar per allà.


Tallarol de casquet. © Alba Casals.


Verdum. © Alba Casals.


Gafarró.  © Alba Casals.


Cargolet. © Alba Casals.

En total vam capturar 59 ocells, 7 dels quals ja portaven anella, posada per algun de nosaltres durant els anys anteriors.  Amb 14 espècies diferents, les més abundants van ser el tallarol de casquet (Sylvia atricapilla) i el pit-roig (Erithacus rubecula),  ocells migradors parcials, dels quals part de les poblacions europees baixen durant l’hivern a latituds inferiors.

Taula resum de les captures:


També vam capturar un tallarol gros (Sylvia borin) un migrador transaharià (a l’hivern es desplaça fins al sud d’Àfrica), segurament dels últims que estan passant per les nostres latituds, ja que, al haver de fer un trajecte més llarg, passen abans que els migradors parcials.


Tallarol gros amb la cara bruta. © Alba Casals.

Raspinell. © Alba Casals.

Blauet. © Alba Casals.

Cardina jove. © Alba Casals.

La idea era que els assistents s'adonessin de la gran varietat d'ocells que podem trobar en un entorn proper, a més de coneixre les tècniques, l'objectiu i la importància de l'anellament científic d'ocells.

Merla mascle. © Alba Casals.

Muda parcial d'una merla. © Alba Casals.

A més dels ocells, també vam trobar una aranya tigre (Agiope bruennichi) i un parell de granotetes: una granota pintada (Discoglossus pictus) i una reineta (Hyla meridionalis) que agafava tonalitats blavoses. Després de la jornada i havent-los fet un grapat de fotos, els vam tornar a deixar anar sense que patissin cap perjudici.

Aranya tigre. © Adrià Bellvert.

Granota pintada. © Blanca Mira.

Reineta.  © Alba Casals.

Una foto de l'ambient per acabar. © Ponç Feliu.


Responsables jornada: Alba Casals, Carles Pibernat i Gerard Dalmau.


2 comentaris: