Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dijous, 11 d’octubre del 2012

Tantejant el terreny dels amfibis a Salt.


Com ja hem enunciat a l’apartat corresponent i com alguns ja sabeu, aquesta tardor iniciarem un projecte d’estudi dels amfibis de les Deveses de Salt.

Gripau comú. © Gerard Dalmau.

El msotreig de les Deveses es basarà en diversos punts d’escolta (seguint la metodología del SAC, Seguiment d’Amfibis de Catalunya), situats a les basses i zones d’especial interès, en els mostreigs directes de les mateixes basses i en dos transectes que cobreixen pràcticament totes les Deveses transversalment.

Transecte 1, esquerra i transecte 2, dreta.

Amb el protocol acabant-se de perfilar i els transectes ja definits, ens trobem fent probes i trepitjant el terreny cada dia que podem, i sobretot, cada dia que plou.

Els transectes són de 1,5km i es recorren en cotxe, amb les llargues posades i a una velocitat màxima de 20km/h. S’anota tot el que es va veient i sentint. 

La passada nit, dia 10 d'octubre, vam sortir a probar el transecte 1 (a la banda oest de l'autopista), mentre encara plovinejava.

Transecte 1.

Els resultats van ser molt bons! En 45 minuts, el temps que vam tardar a recorrer el transecte, amb les respectives parades per assegurar la identificació d'algunes espècies i per poder fer fotos, vam trobar un total de 32 amfibis, tots anurs (granotes i gripaus).


El gripau comú (Bufo bufo), com sempre, es va mostrar l'espècie més abundant als transectes, seguit de lluny per la granota pintada (Discoglossus pictus) i el gripau corredor (Bufo calamita). Només una granota, es va escapar abans de ser identificada, encara que segurament també es tractés d'una granota pintada.

Granota pintada. © Alba Casals.

Gripau corredor. © Alba Casals.

El gripau d'esperons (Pelobates cultripes), més escàs i localitzat, es va fer pregar fins al final, quan només va aparèixer un sol individu, això si, diferent del que s'havia trobat uns dies enrere (això ho sabem comparant els dibuixos de l'esquena).

Gripau d'esperons. © Alba Casals.

Gripau d'esperons del dia anterior. © Alba Casals.

Així doncs, esperem poder començar amb els mostrejos oficials ben aviat! La cosa promet!


Responsables transecte:  Gerard Dalmau i Alba Casals.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada