Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

diumenge, 28 d’octubre del 2012

La fidelitat dels ocells.

Aquest dissabte 27, mentre fèiem les caixes niu, es van capturar 22 ocells, un dels quals era un control de pinsà comú (Fringilla coelebs).

Mascle de pinsà comú. © Alba Casals.

De seguida es va despertar la curiositat per saber si es tractava d'un ocell anellat per qualsevol altre anellador de Catalunya o bé per nosaltres mateixos durant jornades passades.

Després de consultar el registre de dades, vam saber que aquell ocell havia estat anellat fèia 338 dies, al mateix lloc on es va recapturar, a les Hortes del Marquès. Això no tindria res d'especial si es tractés d'un ocell resident i nidificant de la zona.


Llàstima que no tinguem més informació sobre aquest pinsà. Tan pot ser que sigui d'una de les escasses parelles que nidifiquen en zones forestals properes, a la Plana, com que vingui de zones muntanyenques tipus Pirineu o Prepirineu, o bé que pertanyi a les poblacions del centre i nord d'Europa. El que és segur, és que durant l'estiu no es troba a les Hortes del Marquès.

Situació de les Hortes del Marquès.

Sigui quina sigui la seva procedència, 338 dies després de ser anellat, es va tornar a detectar al mateix indret, essent aquest el seu segon any de vida, i per tant la segona hivernada que realitza en aquest punt.

Un cop més, queda demostrada la fidelitat de moltes espècies a les rutes migratòries, el lloc de cria o, com en el cas que ens ocupa, les zones d'hivernada.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada