Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dissabte, 27 d’octubre del 2012

Crònica de la 2a jornada del taller de caixes niu per rapinyares nocturns.


Dissabte dia 27 vam tornar a quedar. Erem menys però vam començar amb més empenta, ja que gairebé tots sabíem què s’havia de fer i com.


Entre setmana ja s’havia quedat un dia per abançar feina, deixant acabades totes les caixes de xot i mussol comú (8 en total) i començada una per gamarús.

Fent el forat per gamarús. © Alba Casals.

Medint, tallant...  © Alba Casals.

Supervisant. © Alba Casals.

Així doncs, faltava acabar la caixa d’òliba que es va començar el primer dissabte, la de gamarús del dimarts, i fer-ne tres més per cada una de les dues espècies.

Acabant la primera caixa d'òliba. © Alba Casals.

Paral·lelament al taller de caixes niu i seguint la dinàmica de la setmana anterior, es va realitzar una jornada d’anellament a l’horta abandonada. Amb un total de 57 metres de xarxa distribuits en 2 bateries s’han capturat i anellat (o conrtolat) 22 ocells de 10 espècies diferents.


Destacar dos femelles de repicatalons (Emberiza schoeniclus) i un pardal de bardissa (Prunella modularis).

Zona d'anellament. © Alba Casals.

Tord comú. © Alba Casals.

Mascle i femella de pinsà comú. © Alba Casals.

Rossinyol bord. © Alba Casals.

El pardal de bardissa esdevé la primera cita post-nupcial coneguda d’aquest any a la comarca. Es tracta d’un ocell que a Catalunya cria als boscos alpins del Pirineu i Prepirineu i que a l’hivern es desplaça a altituds més baixes, ocupant pràcticament tot el territori de la plana.

Pardal de bardissa. © Alba Casals.

El repicatalons, és un ocell que nidifica en zones humides, a Catalunya i de manera regular, només ho fa al Delta de l’Ebre. No obstant això, a l’hivern es poden trobar des d’individus fins a grans grups, a pràcticament totes les zones humides i de conreu de la plana, ja que com passa en el cas dels pinsans comuns (Fringilla coelebs) i d’altres espècies, les poblacions del nord d’europa es desplacen al sud en grans estols, sovint força disgregats entre mascles i femelles o adults i joves, per tal d’hivernar.

Repicatalons. © Alba Casals.

Acabada la jornada, només faltava fer dues caixes més per òliba i repassar les capes de tractament de totes les caixes, feina que es farà al llarg de la pròxima setmana.


En breus proposarem dates per penjar-les! Hi estem treballant.


Responsables jornada: Carles Pibernat, Hubert Mas, Alba Casals, Miguel Á. Fuentes.

Participants: Miquel Casals, Francesc Dalmau, Blanca Mira, Daniel Castro, Veronica Nanni, 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada