Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dissabte, 20 d’octubre del 2012

Crònica de la 1a jornada del taller de caixes niu per rapinyares nocturns.

Dissabte dia 20 d'octubre, i anant just per tenir-les acabades a principis d'hivern, vam començar a construïr les caixes niu per rapinyaires nocturns.

Taller improvitzat. © Alba Casals.

Amb algunes fustes tallades, d'entrada semblava que costava arrencar, però a les nou i poc arribaven reforçpos i la cosa s'animava.

© Alba Casals.

© Alba Casals.

© Alba Casals.

S'havien de dissenyar les caixes, decidir les mides definitives, tallar les fustes, encaixar, empalmar, clavar, encolar.. feina per tothom, encara que a vegades costi d'organitzar.

© Alba Casals.

© Alba Casals.

© Ricard Busquets.

D'altres vam esperar que estigués muntada alguna caixa per donar-li una capa de tractament i així evitar que es facin malbé, un cop instal·lades  a l'intempèrie.

© Alba Casals.

© Alba Casals.

© Ricard Busquets.

© Ricard Busquets.

A la una del migdia teniem acabades 6 caixes: 4 per xot (Otus scops), 2 per mussol comú (Athene noctua) i mitja per òliba (Tyto alba). Encara en manquen nou i mitja! A més de les cistelles per mussol banyut, que avansen lentament...

© Alba Casals.

Per tenir distrets als més petits, i aprofitant una petita estació d'anellament de les Hortes del Marquès que només funciona a l'hivern, el dia anterior s'havien muntat 6 xarxes (3 bateries de 2) en un camp de cultius típics africans abandonat. 

Ajudants anellant. © Alba Casals.

Allà hi abunden les mallarengues, mosquiters, pinsans... I els resultats no van ser gens decepcionants. Gairebé 30 ocells de 10 espècies diferents. 

Boscarla de canyar. ©  Alba Casals.

Tallareta vulgar. © Alba Casals.

A destacar 2 boscarles de canyar (Acrocephalus scirpaceus) i 1 tallareta vulgar (Sylvia communis)!, dos migradors transaharians que a l'època en que ens trobem destaquen per ser molt tardans.


També un bitxac comú (Saxicola torquata), una espècie que es troba en regressió principalment per culpa de la intensificació dels conreus i que per tant esdevé un indicador de qualitat de l'espai.

Bitxac comú. © Alba Casals.

La Iona amb la tallareta vulgar. © Alba Casals.

La Júlia amb un pit-roig. © Alba Casals.


Us agraïm a tots la vostre participació i esperem poder contar-hi per activitats futures! Gràcies!


Responsables: Carles Pibernat, Hubert Mas, Alba Casals, Gerard Dalmau, Miguel À. Fuentes.


1 comentari:

  1. capa cop que sento Buscarla de canyar... jajaja lo que més he pillat!!jaja

    bona feina amb les caixes!! ;)

    ResponElimina