Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dissabte, 3 de novembre del 2012

Caixes niu acabades!

Per fi hem acabat les caixes niu! En total 16 caixes de dimensions variables: 4 per mussol comú (Athene noctua), 4 per xot (Otus scops), 4 per gamarús (Strix aluco) i 4 per òliba (Tyto alba), dos de les quals són verdaders xalets! Només falta vestir de branques les cistelles per mussol banyut (Asio otus) i anar-les a penjar.

Caixes niu acabades. © Alba Casals.

Acabant de tractar-les. © Alba Casals.

Per tal que us hi aneu familiaritzant i a l'hora facilitar exemples de models de caixes niu al públic, presentem a continuació una breu descripció de cada una amb les mesures mínimes que cal utilizar:


CAIXA NIU PER XOT

El xot és el més petit de tots els mussols, per tant el model d'aquesta espècie serà el més petit de tots. Acostuma a criar als forats dels arbres, antics nius de picot, etc. Les caixes se situaran en vertical al tronc principal dels arbres escollits.

Dimensions: (Altura + Amplada + Fondària) 40 x 18 x 18 cm

Diàmetre forat d'entrada:    6cm

Altura caixa:        Mínim 4 metres

Hàbitat: Zona de ribera, aprop de rius, basses, hortes, parcs.

Cal tenir en compte:  El teula de la caixa ha de fer baixada per tal d'evacuar l'aigua quan plou i que no es filtri a l'interior.

Caixa niu per xot. © Alba Casals.

CAIXA NIU PER MUSSOL COMÚ

El mussol comú és una mica més gran que el xot. Ocupa hàbitats rurals, aprofitant forats de granges i masies per criar, si bé també pot fer-ho al forat d'un arbre. Les caixes se situaran en edificacions humanes, amb previa autorització i sensibilització dels propietaris, sota sostre, ja sigui en una quadra, un cobert o habitació en desús, per tant no els cal un sostre amb pendent per escorrer l'aigua.

Dimensions: (Altura + Amplada + Fondària)    20 x 20 x 50 cm

Diàmetre forat d'entrada:    7cm

Altura caixa:  Entre 1 i 4 metres (tenint cura dels possibles depredadors)

Hàbitat: Zones agrícoles.

Caixa niu per mussol comú. © Alba Casals.

CAIXA NIU PER ÒLIBA

Segurament un dels mussols més coneguts, l'òliba o xibeca, és de major tamany que el mussol comú, encara que comparteixen hàbitat i sovint els trobem criant en espais molt propers, aprofitant diferents espais d'una mateixa masia, per exemple. Per tant, les caixes niu també se situaran en edificacions humanes, buscant espais més aviat foscos, tot i que les caixes ja disposen d'una cambra per millorar les condicions de foscor, requisit molt atractiu per aquesta espècie.

Dimensions: (Altura + Amplada + Fondària)    40 x 38 x 38 cm

Diàmetre forat d'entrada:    20cm x 15cm  (rectangular)

Altura caixa:        Mínim 2 metres.

Hàbitat: Zones agrícoles.

Cal tenir en compte: A l'interior de la caixa s'instal·la una paret per separar una entrada i una habitació, oferint així més seguretat i foscor a les òlibes per criar. Veure dibuix  (en planta):


Caixa niu per òliba. © Alba Casals.

Porteta per accedir als polls. © Alba Casals.


CAIXA NIU PER GAMARÚS

De tamany similar al de l'òliba però d'hàbitat força difenret en general. El gamarús és un mussol que es troba principalment associat a zones forestals tancades, boscos madurs de caducifolis però també de pinaces o bé en parcs i jardins ja que és una espècie força adaptable.

Dimensions: (Altura + Amplada + Fondària)      85 x 35 x 35 cm

Diàmetre forat d'entrada:   18cm

Altura caixa:        Mínim 4 metres.

Hàbitat: Zones forestals i de ribera,

Cal tenir en compte:  El teulat de la caixa ha de fer baixada per tal d'evacuar l'aigua quan plou i que no es filtri a l'interior. A més, l'interior de la caixa s'ha instal·lat un petit rocòdrom constituit per poques peces, per tal de simular les rugositats de l'interior d'un tronc natural i facilitar la sortida dels polls en el moment que ho necessitin.

Caixa niu per gamarús. © Alba Casals.


Com a xarneres, s'han emprat retalls de càmera pneumàtica, força resistents a la intempèria i relativament fàcils de recanviar, a excepció de les caixes niu d'òliba que s'han fet amb xarneres metàl·liques pròpiament.

Detall de les xarneres de pneumàtic. © Alba Casals.


Recordeu! A partir del pròxim cap de setmana (dissabte 10 i diumenge 11 de novembre) les començarem a penjar, estem treballant amb els emplaçaments i aviat rebreu més informació!



2 comentaris:

  1. Podrieu posar les mides siusplau?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ingrid! Les mides que fem servir les agafem del següent manual, que està molt bé!
      http://www.xoriguer.org/ftpxoriguer/volcam_2007/Manual_cajas_nido_VOLCAM_2007.pdf

      Espero et sigui d'ajuda! Salut!

      Elimina