Els dies 11, 12 i 13 de febrer es va fer el mostreig de totes les basses i punts d'aigua que comprèn el Parc de les Deveses de Salt.
Marc i Iago mirant-se una larva. © Alba Casals.
La majoria de basses eren plenes pel que
va haver-hi força feina, això si, sempre agraïda. A part d'amfibis, tenim
l'oportunitat d'observar molts altres tipus de fauna, des dels ocells, com no,
fins a peixos, insectes, ortòpters o petits macroinvertebrats, entre d'altres.
Per exemple, un gordiaci, un cuc del grup dels nematohelmints (cucs cilíndrics
amb sistema bilateral) difícil de veure a l'exterior, ja que sovint es troben
com a paràsits d'escarabats o llagostes, que feia més de 20 centímetres!
Gordiaci de més de 20cm. Del grup dels nematohelmints. © Alba Casals.
Barbs de muntanya rescatats d'una bassa i retornats al riu. © Alba Casals.
Com els mesos anteriors, vam trobar larves de tòtil (Alytes obstetricans) a la bassa de les Cigonyes i tritons palmats (Lissotriton helveticus) a la de l'Albareda, però sorpresa! També vam trobar una larva de salamandra!
Larva de salamandra de les Deveses. © Alba Casals.
La salamandra (Salamandra salamandra) és considerada una espècie escassa al Parc de les Deveses de Salt (si bé alguns la consideraven extingida) ja que les darreres cites daten de finals dels anys 90 i, fins avui, encara no s'havia pogut constatar la reproducció ja que només s'havien trobat individus adults aïllats.
Tritó palmat. © Alba Casals.
El dimarts, es va tornar a quedar a les 10 del matí i es va proseguir amb les basses, una altre sorpresa, larva de salamandra en una nova bassa, de major tamany i situada aproximadament a 600 metres de la del dia anterior, poguent així descartar que es tractés de la posta d'un mateix individu i per tant, reforçant fermament la cita del dia anterior. Hi ha salamandres a les Deveses i s'hi reprodueixen!
La salamandra del segon dia. © Marc Montenegro.
A continuació es mostra la taula de resultats per aquest més de febrer a les basses, incloent la presència/absència d'aigua i presència/absència de cranc americà.
Taula de resultats del mes de febrer (clicar per veure en gran).
L'altre sorpresa del dia, va ser trobar una aranya d'aigua (Dolomedes fimbriatus), lligada als ambients humits i basses d'aigua, de presència molt escassa a la Península Ibèrica (poblacions molt localitzades) i que es troba en regressió a tot Europa (Duffey, 1995) principalment per culpa de la pressió antròpica.
Aranya d'aigua (Dolomedes fimbriatus). © Alba Casals.
A més, el segon dia també vam tenir la "mala sort" de veure 3 porquets vietnamites vagant asilvestrats per les Deveses (aprop de la zona del Veïnat). Preguem a la gent que tingui consciència de no deixar anar qualsevol animal, de fet, de no deixar anar cap animal! ja que fàcilment es poden convertir en espècies invasores perjudicials pel medi i fins i tot en plagues. Ja tenim prou feina amb el porc senglar, que per falta de depredadors naturals sembla que cada dia n'hi hagi més, no hi afegim una altre espècie com és el porc vietnamita, més petit i àgil!
Granota verda. © Alba Casals.
Acabada la feina a les basses de l'est, vam aprofitar per anar a recollir un niu de picot d'un arbre caigut, que havíem trobat enmig d'un dels punts a mostrejar. Motoserra en mà i ja tenim una bona figura, ara només ens falta una seu social on posar-la!
El niu de picot. © Alba Casals.
L'últim dia es van fer les basses de més a l'oest i el punt de l'Illa de la Pilastra. Paral·lelament s'estava duent a terme el mostreig d'aranyes al Pla dels Socs, que va acabar amb una expedició a la bassa on s'havien trobat les aranyes aquàtiques (Dolomedes fimbriatus), però això ho reservem per una altre entrada.
Mostrejant la bassa dels ànecs. © Alba Casals.
Femella de tritó palmat. © Alba Casals.
Responsables: Montserrat Fabregat i Marc
Montenegro.
Participants: Alba
Casals, Gerard Dalmau, Iago Pérez, Aïda Casellas, Àlex Fonollosa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada