Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dilluns, 25 de febrer del 2013

Primera cita a les comarques gironines de l'ortòpter Myrmecophilus acervorum.


Durant els mostreigs realitzats per les entitats SERS i EL BLAUET el dia 11 de febrer del 2013 en el marc del projecte “Estudi de la diversitat d’amfibis al Parc de les Deveses de Salt” es varen prospectar els hàbitats intersticials de sota el rierencs, fet que em va permetre detectar l'anomenat grill de formiguer (Myrmecophilus acervorum), una espècie fins ara només citada a  la província de Barcelona i a Artà, Mallorca (Espadaler & Olmo-Vidal, 2011).

Aquesta espècie, juntament amb Myrmecophilus ochraceus, són les úniques del gènere Myrmecophilus que es troben a la península Ibèrica. La primera d'elles, però, és la única present a Catalunya. Es tracta del grill més petit (2,5-3 mm) de les nostres terres i a més cal destacar que es troba en situació vulnerable (Atles dels ortòpters de Catalunya i llibre vermell, 2006).

Individu adult de Myrmecophilus acervorum, fotografia sense macro. © Marc Montenegro.  

Aquest grup de grills, com indica el seu nom científic,  Myrmecophilus (Myrmeco - Formigues, Philus -  filia - atracció) estan associats amb les formigues amb què es troben.  Tot i que la informació sobre la seva ecologia és pràcticament desconeguda, se sap que les espècies del gènere Myrmecophilus estan estretament relacionades amb l'espècie de formiga amb la què conviuen. En el cas d'aquesta espècie en particular,  només es troba amb espècies del gènere Lasius (Espadaler & Olmo-Vidal, 2011). Segons Wheeler (1900) aquests grills obtindrien aliment a partir de les secrecions olioses del cos de les formigues i també realitzant la trofal·laxis (intercanvi d'aliment boca-boca). Per fer-ho, el grill s'acosta per darrera, aprofitant quan la formiga està distreta, ja sigui o bé perquè aquesta s'està netejant o bé perquè està realitzant la trofal·laxis amb una altre congènere,  ja que, si la formiga localitza al grill a menys de 4 mm de distància, l'ataca (Henderson & Akre, 1986). Així, segons aquest mateix autor, el tipus d'associació entre ambdós espècies seria del tipus comensalisme (on una espècie es beneficia de l'altra i l'altra no en surt ni  perjudicada ni beneficiada) ja que el grill és més ràpid i pot arribar a saltar fins a 40 cm, escapant així de l'agressiva formiga.

Individu adult de Myrmecophilus acervorum, macrofotografia. © Marc Montenegro. 

Així doncs estem davant d'una cita important, degut a l'escàs coneixement sobre el gènere i el limitat nombre de cites del nostre país. És vital destacar, que només s'han trobat dos individus fins al moment, però que no es descarta la possibilitat de trobar-ne més en ambients semblants. Per aquest motiu, pretenc fer una cerca intensiva de l'espècie a les deveses de Salt.

Per tant, es recomana al públic no expert en la matèria que no aixequi pedres, ja que podria malmetre aquest microhàbitat que conté una fauna tant singular.


Artícle cedit per Marc Montenegro Call (http://www.marcmontenegro.com)

Entitat: Societat d’Estudis i Recerca de Salt  (http://www.sersalt.org/)





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada