Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

diumenge, 12 d’agost del 2012

Primera jornada al dormidor d'orenetes, 10/08/2012.

El passat divendres 10 d'agost es va realitzar la primera jornada d'anellament al dormidor d'orenetes de Bescanó.

A les 19:00h es va muntar una bateria de 4 xarxes al marge d'un camp on fins llavors encara no s'havia muntat mai, però dins la mateixa zona habitual (Sant Sebastià).

A partir de les 20:00h es va encendre el reclam perquè acte seguit apareguessin un grupet de 10-15 ocells sobrevolant la xarxa. Fins les 21:20h, que deixarien de volar tots els ocells, només va aparèixer algun altre grupet d'igual nombre, resultant molt pobre el total d'individus al dormidor.

Els dos dies previs a la jornada, quan s'havia anat a censar el dormidor ( dies 1 i 8 d'agost), es va contar un mínim de 500 exemplars que divendres dia 10 no es van detectar en cap moment.

Anellant els ocells.

Finalment es va capturar només 8 ocells: 1 pardal comú (Passer domesticus), 1 pardal xarrec (Passer montanus) i 6 orenetes vulgars (Hirundo rustica).

Les orenetes capturades i anellades van ser 1 adult i 5 jivenils de l'any, totes elles sense cap acumulació de greix important encara. 


Oreneta vulgar adulta.

Laia Casals amb una oreneta abans de ser alliberada.

Com a curiositat, al pardal xarrec li mancava un ull, amb la ferida encara cicatritzant. Tot i això es trobava en bona condició física.

Estarem al cas per saber què passa al dormidor i si augmenta el nombre d'individus altre cop, tal com s'espera, proseguirem amb els anellaments per obtenir millors resultats.


Responsable de la jornada: Alba Casals.

Participants: Laia Casals, Montserrat Fabregat, Jordi Nonell, Clara Lozano i Carles Tobella.



1 comentari:

  1. caram és interessant! de fet aquest any he fet els cursos d'iniciació a l'anellament i muda de passeriformes de l'ICO i alguna jornada d'anellament també als Aiguamolls de l'Empordà(on ens va caure un Radpenat i tot)!!

    m'apassiona l'ornitologia, reconec q com els grans rainyaires no hi ha res: Trencalòs(vaig veure com es menjava un òs des de el cim de l'Orri el passat dissabte), Voltor Comú, Aufrany,... però tmb m'encanten les aus aquàtiques i la resta d'ocells, i més els petits que si no els anelles és molt difícil vuere'ls millor!

    molt bo el blog! m'agrada! ;)

    bona feina!

    ResponElimina