Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dissabte, 25 d’agost del 2012

Tercera i quarta jornada d'anellament d'orenetes al dormidor de Bescanó.


El dilluns dia 20 i divendres dia 24 es va realitzar la tercera i quarta jornada d’anellament al dormidor urbà de Bescanó.

El dia 20 van aparèixer uns 800 ocells al dormidor i es van capturar 21 orenetes 4 de les quals eren adultes.

El dia 24 en canvi es van detectar pocs ocells al dormidor (entre 60 i 80 aproximadament) a més de bufar un fort vent, el qual fa més visibles les xarxes i fa disminuir el nombre de captures. No obstant això es van capturar 18 orenetes, totes joves menys una adulta, i un mussol comú (Athene noctua), atret pel reclam del dormidor.

Mussol comú.

Alba Casals anellant el mussol.

És habitual que espècies depredadores com són els rainyaires diürns i nocturns apareixin als dormidors urbans, sabent que es tracta d’una font d’aliment assegurada durant setmanes o mesos en alguns casos (Manuel Enrique Figueroa Clemente et. al., 2007).

Així doncs a les últimes hores de la tarda pot aparèixer algun falcó com el xoriguer comú (Falco tinnunculus) o el falcó mostatxut (Falco subbuteo), o bé accipítrids, com ara l’aligot comú (Buteo buteo), l’esparver (Accipiter nisus) o l’astor (Accipiter gentilis)  prou ràpids per capturar les preses al vol.

Al arribar el crepuscle, els ocells es paren al dormidor però segueixen fent enrenou una bona estona, moment en el que poden aparèixer rapinyaires nocturns com l’òliba (Tyto alba), gamarús (Strix aluco), mussol banyut (Asio otus), xot (Otus scops) o com en el cas que ens ocupa, mussol comú (Athene noctua).

Mussol comú anellat.

Ala del mussol.

Durant el 2010 i 2011 també es van detectar mamífers depredadors a les immediacions del dormidor: gats domèstics (Felis domesticus) i almenys una guineu (Vulpes vulpes).

Carles Pibernat amb el mussol.

Montserrat Fabregat i Clara Lozano admirant el mussol.


Responsables jornades: Carles Pibernat, Hubert Mas i Alba Casals.

Participants: Clara Lozano, Iris Sánchez i Montserrat Fabregat.

1 comentari:

  1. jo com a curiositat, un Radpenat ens va caure a la xarxa a l'Empordà! va ser l'estrella del dia, donat que ho hi va haber gaire ha anellar!

    ResponElimina