Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dimarts, 14 d’agost del 2012

Segona jornada al dormidor de Bescanó, 13/08/2012.


El passat dilluns dia 13 d’agost es va probar una segona jornada al dormidor de Bescanó, amb la mateixa disposició de xarxes que la jornada anterior. El nombre de captures es va duplicar, amb un total de 12 orenetes anellades (de les quals 10 eren joves i 2 adultes).

Diferències de plomatge entre adults i joves.

 Oreneta vulgar jove.

Una de les orenetes joves va registrar una quantitat de greix elevada (codi 6) amb un pes de 21.0 grams, 3.2 grams per sobre de la mitjana de la jornada. Això no és massa significatiu ja que es tracta d’una mostra molt petita, no obstant l’acumulació de greix és un signe clar de que s’ha iniciat la migració d’aquesta espècie i pot donar a pensar que el volum d’ocells presents els primers dies d’agost, igual o més carregats de greix que aquest capturat el dia 13 (dada que es desconeix), hagin pogut baixar més al sud seguint amb la seva migració o bé s’hagin tornat a dispersar, buscant nous dormidors on agrupar-se.

 Pesant una oreneta vulgar.

També cal tenir present la fenologia d’arribada d’aquesta espècie, que en general aquest any s’ha retrassat en 10 dies respecte al 2011 a gran part de la Península Ibèrica i això juntament amb les elevades temperaturas que encara romanen, pot retrassar la data d’inici de la migració de tardor (Óscar Gordo Villoslada, 2006).


Si ens remuntem al quadre de captures per jornada del 2011 veiem que el dia 10 d’agost es va capturar un total de 43 orenetes vulgars i el dia 18 un total de 66 i el nombre d’ocells al dormidor, tot i no ser molt elevat, era aparentment superior al d’aquest any per aquestes dates.

Laia Casals anellant una oreneta.

Així doncs, seguim observant, pendents de canvis al dormidor. Com diuen els pagesos del poble: "Quan el temps faci un canvi els ocells ja apareixeran!"


Responsable jornada: Alba Casals.

Participants: Clara Lozano, Laia Casals i Montserrat Fabregat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada