Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dilluns, 23 de desembre del 2013

Primera jornada Sylvia d'hivern a les Deveses de Salt (21/12/2013).

Dissabte 21 de desembre es va realitzar la primera jornada d'hivern del projecte Sylvia al Parc de les Deveses de Salt.

A les 8 del matí ja estaven totes les xarxes obertes i en ple funcionament, encara que, els darrers mesos, moltes d'elles han patit canvis importants en les seves proximitats. 

Mallerenga blava.

Els terrenys que envolten la parcel·la on es fa el Sylvia eren d'usos silvícoles, pel que, fins ara, s'hi havien anat fent successives plantacions de plàtans i pollancres, però ara, aquests terrenys es convertiran en zona de conreu d'horta i, marges inclosos, han patit una desbrossada important. De les 10 xarxes, 3 es troben properes i, probablement, afectades per aquests canvis. A més de les actuacions de neteja d'espècies invasores del Projecte Life que també van fer variar l'entorn i cobertura vegetal de dues xarxes més.

Pardal de bardissa.

Total, sigui conseqüència d'aquests canvis o pura casualitat, tot i que el nombre de captures no va estar gens malament per tractar-se d'una jornada del Sylvia d'hivern, no es va capturar cap merla (Turdus merula)! La darrera jornada d'aquest Sylvia en que no es va capturar cap merla remonta al 25 de febrer del 2006 (l'última jornada d'hivern). Fet curiós.

Comparant mudes de pit-roigs.

En total es van capturar 49 ocells d'11 espècies diferents dels quals 30 eren anellaments i 19 controls. Es mostren a la taula següent:


Les espècies més capturades van ser el pit-roig (Erithacus rubecula) amb 11 anellaments i 3 controls, seguit del tallarol de casquet (Sylvia atricapilla) amb 7 individus anellats. La resta d'espècies van registrar nombres molt baixos en general.

Picot garser petit.

Al detall.

La captura més destacable va ser una femella jove de picot garser petit (Dendrocopos minor) que va caure a la segona volta. Aquesta espècie de picot tan sols s'ha capturat 9 vegades des del 1999 a l'estació, essent aquesta la novena, mentre que el garser gros (Dendrocopos major) o el verd (Picus viridis) són molt més abundants (amb 31 i 64 captures respectivament).


Responsables jornada: Carles Tobella i Alba Casals.

Participants: Ricard Busquets, Alex Fonollosa, Alba Martorano, Cristina Mora, Neus Diumenge, Lucia Bence, Elvira Vila, Joan Pibernat i Sílvia Guix.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada